Хърватия върви към предсрочни избори

Трийсетмесечното реформистко правителство в Хърватия, разтърсвано от месеци вътрешни разногласия, може скоро да се предаде и да насрочи предсрочни избори, които могат да върнат националистите обратно на власт, може би в една по-умерена форма. Две и половина години след свалянето на твърдолинейната националистическа Хърватска демократична общност /ХДО/, вътрешните различия разсейват лявоцентристката коалиция на премиера Ивица Рачан от важни реформи и могат да го изтласкат от властта.

Само три месеца след последната криза правителството е отново блокирано и това наистина не води напред, заяви пред Ройтерс високопоставен западен дипломат. Ние никога не сме поставяли под въпрос реформистката насоченост на това правителство, но не сме доволни от скоростта. Ключовата дума за това правителство е "отлагане", каза той. Следващите редовни избори в Хърватия трябва да са през януари 2004 г.

Последната ябълка на раздора е споразумението за собствеността и експлоатацията на АЕЦ Кръшко в съседна Словения, което бе внесено за одобрение в парламента в петък. Само ден след като премиерът Ивица Рачан обяви подкрепата на правителството за споразумението, вицепремиерът Дражен Будиша заяви, че Хърватската социално-либерална партия няма да го подкрепи. Хърватската социално-либерална партия след това напусна петъчното заседание на парламента, което накара някои правителствени източници да заявят, че в страната вероятно ще има правителство на малцинството без тази партия или предсрочни избори. Будиша стоеше също зад кризата през март.

Всъщност това правителство вече рухна, заяви политическият анализатор Желко Търканец пред Ройтерс. Никакви стратегически решения не бяха взети тази година. Вместо това те си губеха времето в постоянни боричкания, каза той. В редакционна статия миналата седмица, озаглавена "Рачан трябва да подаде оставка", политическият седмичник Национал писа, че ентусиазмът, който съпровождаше победата на Рачан през 2000 г. над твърдолинейната Хърватска демократична общност е отстъпил пред апатията. Седмичникът обвини Рачан, лидер на реформираните комунисти за това, че не е успял да развие икономиката, да реформира съдебната система или да привлече повече чужди инвестиции.

Междувременно новите умерени лидери на ХДО, която Западът смяташе за крайнонационалистическа партия под управлението на бившия хърватски президент Франьо Туджман, се пребориха с хардлайнерите и обещаха повече демокрация. ХДО също поде инициатива да убеди Запада, че ако дойде на власт, ще спазва международните обещания, ще сътрудничи с трибунала в Хага, ще подкрепя демократичните реформи в съседна Босна и ще развива регионалната стабилност. Ние бяхме задоволени от отговорите, дадени от председателя на ХДО Иво Санадер, но му казахме, че внимателно следим как се развива ХДО, заяви дипломат от ЕС, който се срещна със Санадер на работен обяд миналия месец. Той е направил само първите съпки в дългия път на трансформация на неговата партия, каза дипломатът.

Анкета, публикувана във в. Ютарни лист през юни, показа, че ХДО се радва на популярност от 22 процента спрямо 19 процента преди една година.

Социалдемократите на Рачан падат на 16 процента от 23 на сто преди година. И двете партии ще се нуждаят от коалиция, за да задържат властта в близките няколко години, когато Хърватия планира да подаде молба за членство в ЕС.

Друг западен дипломат заяви, че външната политика на Загреб и макроикономическите успехи не дават незабавни резултати, които могат да спечелят гласоподавателите, фокусирали вниманието си върху ниския жизнен стандарт. Очакванията на хората са много големи, паметта им е къса, а разочарованието идва бързо, заяви дипломатът. Нови обвинения за военни престъпления срещу бивши военни и правителствени лидери могат да ускорят падането на правителството.

Спорът за това как да се реагира на две обвинения срещу хърватски генерали почти преобърна правителството миналата година.

Влиятелният седмичник Глобус писа, че нови обвинения за престъпления по време на войната през 1991-95г., след обявяването на независимостта на Хърватия, може да дойдат до септември. Въпросът е не дали ще има нови обвинения, а по-скоро "кога" и "колко" и "за какво", заяви дипломат от ЕС.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани