Хърватия въвежда имуществен данък

Хърватското правителство обяви, че от есента ще въведе данък върху имотите, които досега, за разлика от заплатите и другите доходи, не бяха облагани с данъци, предаде агенция МИА, цитирана в събота от БТА.

Премиерът Ядранка Косор каза, че до октомври ще бъде подготвен проектозакон за имуществен данък според стойността на притежаваното имущество. Тя съобщи, че за отчитане на реалните възможности за плащане на данъка ще помогне предвиденото въвеждане на личен идентификационен номер, който ще замени досегашния ЕГН.

Същевременно правителството изпрати за обсъждане в парламента изменения на закона за данъка върху доходите и данъка върху печалбите, с които се урежда въпросът за притежавана на яхти, недвижими имоти и скъпи автомобили, които много хора досега регистрираха на името на някоя фирма.

Целта на измененията е да се предотврати прехвърлянето на печалби между различни фирми на един и същ собственик, както се правеше досега, и укриването на данъци.

Собствениците на яхти или апартаменти ще трябва до края на годината да декларират, че реализират приход най-малко 7 процента от покупната стойност на яхтата или 5 процента от стойността на апартамента, съобщи министърът на финансите Иван Шукер.

Измененията в закона за данъците предвиждат въвеждането на три нови степени на подоходен данък. Заплатите до 3 600 куни (496 евро) ще се облагат с 12 процента, от 3 600 до 10 800 куни (1 488 евро) - с 25 процента, а над 10 800 куни - с 40 процента.

Шукер изтъкна, че с въвеждането на тези промени в закона до края на годината 1 450 000 граждани ще започнат да получават по-големи заплати, а общата сума на увеличението ще бъде 1.5 милиарда куни (206.7 милиона евро).

Споделяне

Още от Балкани