Хърватия влезе в “Южен поток“

Хърватия влезе в “Южен поток“

Хърватия подписа междуправителствено споразумение с Русия за присъединяването си към проекта за строежа на газопровода “Южен поток“, предаде РИА Новости във вторник.

Документът, който регламентира сътрудничеството между двете страни за създаването и експлоатацията на газопровода на хърватска територия бе подписан в Москва в присъствието на премиерите на двете страни Ядранка Косор и Владимир Путин.

Руската “Газпром“ вече има подписани подобни документи с България, Сърбия, Унгария, Турция и Словения за строежа на сухопътната част на газопровода, който ще доставя руско синьо гориво по дъното на Черно море. Планира се парафирането на подобен документ и с Австрия.

Потреблението на газ в Хърватия е около 3-2 млрд. куб. м газ годишно, като осигурява 60 на сто от нуждите си със собствени ресурси, а 40 процента са руски внос.

Предложението за включване на Хърватия в проекта бе отправено от Косор през есента на 2009 г. По-късно шефът на “Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че “Южен поток“ може да влиза в Хърватия или от Сърбия, или от Словения.

Според предварителния план трасето на газопровода трябва да излиза от Черно море на българското крайбрежие и след това да се разделя на два лъча – през Гърция и Адриатическо море до Италия и през Сърбия, Унгария и Австрия, като окончателният маршрут на тръбата не е определен.

Капацитетът на “Южен поток“ се планира да е 63 млрд. куб. м. Проектът се реализира от руската “Газпром“ и италианската ЕНИ, към тях ще се присъедини френската “Електрисите дьо Франс“, която вероятно ще получи 20 на сто от тръбата.

Споделяне

Още от Бизнес