Хърватия влиза в ЕС през 2009 с България и Румъния, според евродепутат

Хърватия ще се присъедини към ЕС през 2009 г. заедно с България и Румъния, въпреки че на София и Букурещ бе обещано това да стане през 2007 г., казва в интервю за днешния брой на хърватския в. Вечерни лист Дорис Пак, ръководител на делегацията на Европейския парламент за Югоизточна Европа. Тя подчертава, че това е лично нейно мнение, което се споделя от мнозина, и не е официална позиция.

Хърватските власти сътрудничат искрено с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, казва още Дорис Пак, цитирана от АФП, предаде БТА.

Дорис Пак посочва, че е убедена в искреността на Загреб, когато твърди, че не знае къде се укрива генерал Анте Готовина. Според нея една страна не трябва да става жертва на един критерий.

Анте Готовина има и френски паспорт и бих била благодарна на френските власти, ако го арестуват при евентуалното му влизане във Франция, казва г-жа Пак.

Хърватия, която иска да се присъедини към ЕС през 2007 г., бе обвинена на няколко пъти от Хагския трибунал и международната общност, че не изпълнява всички политически критерии за членство в Евросъюза, а именно сътрудничеството с международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

В края на октомври германският канцлер Герхард Шрьодер каза в Загреб, че процесът на присъединяване към ЕС и сътрудничеството с Хагския трибунал са два въпроса, които трябва да се обсъждат поотделно.

Генерал Готовина, който има френско гражданство заради дългогодишната си служба в Чуждестранния легион, бе обвинен от Хагския трибунал за ролята му в избиването на сърби в края на сръбско-хърватския конфликт (1991 - 1995 г.).

Още от Балкани