Хърватия връчва официално молба за членство в ЕС

Хърватският премиер Ивица Рачан днес връчва официално в Атина молбата на Хърватия за членство в ЕС, който в момента се председателства от Гърция.

Хърватските власти биха искали страната да се присъедини към съюза през 2007 г., когато се очаква да се присъединят и Румъния и България, но осъзнават че това е твърде оптимистично, отбелязва ДПА.

Политическите анализатори смятат, че е по-вероятно Хърватия да стане член на съюза между 2008 и 2012 г. Членството на Хърватия в ЕС е най-важната външнополитическа цел на страната.

През последните седмици хърватският президент Степан Месич и премиерът Ивица Рачан посетиха различни страни от ЕС , търсейки подкрепата им за кандидатурата на Хърватия.

Хърватия трябва да реши редица проблеми преди да се присъедини към съюза - икономически проблеми, проблеми с правата на малцинствата и със завръщането на сръбските бежанци.

Една от основните пречки за членството на Хърватия в ЕС е недостатъчната ѝ готовност за сътрудничество с Международния трибунал в Хага, посочва ДПА.

Социологическо проучване показва, че 51 процента от анкетираните вярват, че страната вероятно ще се присъедини към ЕС през 2007 г. Мнозинството от хърватите подкрепят кандидатурата на Хърватия за членство в ЕС и 70 процента от анкетираните са казали, че биха гласували на референдум в подкрепа на членството.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?