Хърватски генерали се предават доброволно на Хагския трибунал

Двама пенсионирани хърватски генерали са обещали да се предадат на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага, съобщи министърът на правосъдието в Загреб.

Иван Чермак и Младен Макрац са обвинени за военни престъпления, извършени срещу сърбите в Хърватия по време на сръбско-хърватския конфликт (1991-1995), но отхвърлят обвиненията.

Анте Готовина, друг ключов хърватски генерал, издирван от Хагския трибунал, все още е на свобода.

Предаването на Чермак и Макрац е първият акт на сътрудничество с трибунала от страна на новото хърватско правителство, избрано през декември.

Двамата заявиха пред министъра на правосъдието, както и пред правителството, че са готови да се предадат на трибунала възможно най-скоро, каза г-жа Весна Шкаре-Ожболт на пресконференция.

Тя уточни, че двамата генерали са получили обвинителния акт на 1 март. И двамата са били разпитвани по-рано в Загреб от следователи на Международния трибунал.

Генерал Готовина е третият най-издирван от Хагския трибунал, обвинен в убийството и изчезването на стотици сърби в периода 1991 - 95 г.

Сърбите оказаха въоръжена съпротива на отделянето на Хърватия от бившата Югославска федерация през 1991 г., като завзеха една трета от територията на страната.

Правителствените войски си върнаха обратно земите при офанзива четири години по-късно Ген. Чермак, проспериращ петролен бизнесмен, ръководеше бившата бунтовническа крепост Книн след нейното превземане.

Ген. Маркац командваше специалните полицейски части, които действаха в района.

По-рано Хърватия отказваше да предаде заподозрените на трибунала в Хага, поради опасения от масово недоволство в страната.

Министърката на правосъдието каза, че хърватското правителство е убедено в невинността на двамата генерали и ще предостави всичко необходимо за тяхната защита.

Сътрудничеството с трибунала на ООН за бивша Югославия е ключово условие Хърватия да започне преговори за присъединяване към ЕС следващата година.

Още от Балкани