Хърватски военнопрестъпник се самоуби с отрова, чувайки присъдата си в Хага

Слободан Праляк се самоуби след произнасянето на присъдата му, сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан Праляк се самоуби в съдебната зала, изпивайки отрова, след като чу, че е осъден окончателно на 20 години затвор за извършените от него военни престъпления в босненския град Мостар.

Международният трибунал в Хага прекрати четенето на присъдите срещу шестима босненски хървати, когато Праляк обяви какво е направил. Босненският хърватин стана и декларира: "Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви". След това той отпи течност от малка бутилка, която е носил в себе си. Накрая каза "взех отрова" и се отпусна на стола си. Адвокатите потвърдиха думите му.

Председател на съдебния състав по делото бе лично ръководителят на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Кармел Агиус (Малта). Той незабавно нареди да се прекрати четенето на присъдата. Съдията забрани чашата, от която е пил Праляк, да се изнесе от залата.

Неговата реакция, след като чу за "отровата", бе следната: "ОК. Прекратяваме... Прекратяваме... Моля ви, (спуснете) завесите. Не отнасяйте чашата, от която той отпи нещо..."

Малко по-късно пред сградата на трибунала пристигнаха линейка и хеликоптер. Първоначално бе обявено, че Праляк е жив и му се оказва медицинска помощ. После бе съобщено, че 72-годишният мъж е починал.

След над три часа прекъсване, по време на което бе съобщено, че Праляк е жив и получава медицинска помощ, четенето на присъдите продължи в друга зала. Обяснявайки ситуацията, съдията каза, че залата, в която Праляк изпи течността, е смятана за местопрестъпление и холандските власти разследват инцидента.

 

В сряда трибуналът потвърди дадените на първа инстанция присъди на Ядранко Пърлич (25 години затвор), Бруно Стоич (20 години), Слободан Праляк (20 години) и още трима обвиняеми.

 

Босненските хървати и мюсюлманите от Босна и Херцеговина бяха съюзници във войната срещу босненските сърби. След това те започнаха да воюват помежду си, като най-ожесточените боеве бяха през 1993 и 1994 г. в Мостар.

 

Праляк е бивш командир на главните части на Босненско-хърватските отбранителни сили (HVO). Той е осъден за престъпления срещу човечеството, защото е знаел за зверствата срещу местното население, извършвани от неговите войници, но не е предприел никакви мерки, за да ги спре.

Това бе последното заседание на военния трибунал за престъпленията в бивша Югославия. След него извънредният съд се разпуска.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят