Хърватските медии: Собственикът на “Актавис” се свързва пряко с руската мафия

Името на собственика на фармацевтичната компания “Актавис” Бьорголфур Тор Бьорголфсон, чиято фирма е подала оферта за закупуване на най-голямата хърватска фармацевтична компания “Плива”, се свързва пряко от водещи медии като “Форбс”, “Гардиън” и други с руската мафия, пише хърватската преса.

Освен “Актавис”, Бьорголфсон притежава и много други фирми от фармацевтичния, телекомуникационния и банковия сектор. Подозренията, че той тясно си сътрудничи с руската мафия, се появиха преди няколко години, когато той заедно със свой партньор купи малка пивоварна в Санкт Петербург, посочват хърватските медии, цитирани от агенция БГНЕС.

Председателят на управителния съвет на “Актавис” Роберт Весман вчера отново каза, че компанията е готов да плати за 1 акция на “Плива” 570 куни, което според него е с 35 % повече от реалната цена, като те са готови още да вдигнат цената. Весман каза също така, че част от производството ще бъде преместено от САЩ в Хърватия. Приходите на “Актавис” за миналата година са 579,3 милиона евро. Весман каза, че дълговете на компанията в края на миналата година са възлиза на около 800 милиона долара. Преди повече от шест години “Актавис” закупи трите завода на българската фармацевтична компания “Балканфарма” в Дупница, Троян и Разград.

Споделяне

Още от Балкани