Хърватският премиер е на първо следвоенно посещение в Сърбия

Хърватският министър - председател е на посещение в Сърбия за първи път от войната между двете бивши югославски републики преди почти десетилетие.

По време на визитата министрите на правосъдието подписаха споразумение за зачитане правата на малцинствата в двете бивши югославски републики.

Двайсет хиляди души загинаха по време на войната, а близо 300 хиляди сръбски цивилни бяха принудени да напуснат домовете си.

Европейският съюз настоява, че за да влезе в съюза, Хърватия трябва да приеме повече бежанци от сто хиляди, които вече са се завърнали.

Кореспондент на ББС в Белград посочва, че много от бежанците обвиняват Хърватия, че създава пречки за завръщането им - нещо, което Загреб отрича.

В Белград Санадер също така ще се опита да установи какво се е случило с близо хиляда хървати, изчезнали по време на войната.

Хърватският премиер бе посрещнат с почетен караул в Белград, след като започна първата си среща там - с президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович.

"Сърбия и Черна гора и Хърватия потвърдиха общата си политическа цел да насърчат двустранните си отношения, да засилят регионалната стабилност и преди всичко да заявят стремежа си за членство в ЕС", каза пред репортери Марович след среща със Санадер.

Двамата подписаха съвместна декларация, с която страните се ангажират бързо да разрешат някои въпроси помежду си.

"Бъдещето на Хърватия и Сърбия и Черна гора е в обща Европа, която се обединява", заяви Санадер. Той изтъкна своята увереност, че колкото по-скоро Хърватия се присъедини към ЕС и колкото по-скоро се доближи до трансатлантическа интеграция и НАТО, толкова по-скоро и Сърбия и Черна гора ще направи същото.

По думите на Марович Белград трябва да вземе пример от това как Хърватия е изпълнила задълженията си към Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия със седалище в Хага.

"Сърбия и Черна гора трябва да изпълни тези болезнени задължения така както направи Хърватия", заяви президентът на държавното обединение.

Загреб и Белград установиха дипломатически отношения през 1996 година под натиска на международната общност и започнаха да подобряват отношенията си след смъртта през 1999 година на хърватския президент Франьо Туджман и падането на бившия югославски президент Слободан Милошевич от власт.

През септември 2003 година в Белград президентът Марович и хърватският му колега Степан Месич поднесоха взаимно извиненията си за "злото", което са си причинили двете страни по време на войната.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: