Хърватският премиер ще лобира за директни полети Загреб - София

Откриването на директна въздушна линия между Загреб и София обсъдиха хърватският и българският премиери в петък. От вчера Иво Санадер е на официално посещение в България по покана на Симеон Сакскобургготски.

Ще насърча хърватския авиопревозвач да се свърже с някои български превозвачи и да обсъдят възможността за откриване на пряка линия между Загреб и София, заяви след срещата Иво Санадер. Той допълни, че липсата на пряка въздушна връзка затруднява развитието на икономическите отношения между двете страни.

Двамата премиери са обсъдили сътрудничеството между България и Хърватия в търговията, промишлеността, транспорта и туризма. Изводът им е, че икономическите отношения между двете страни не са на нивото на техния потенциал.

Отново в сферата на транспорта Иво Санадер посочи, че Хърватия е заинтересована от развитието на транспорта по река Дунав и в момента реконструира пристанището си Вуковар.

Хърватският премиер вижда потенциал за увеличаване на търговския стокообмен между двете страни, условие за което е да продължи либерализацията на търговията, особено по отношение на селскостопанските стоки.

Иво Санадер съобщи още, че в България предстои визита на хърватския министър на отбраната, по време на която между България и Хърватия ще се подпише споразумение за защита на класифицираната информация.

Хърватският премиер поздрави България за приключването на преговорите с Европейския съюз и напомни, че Загреб ще ги започне през 2005 г. Той заяви амбицията на страната си, че може да ги приключи само за две години, тоест до 2007-ма, когато се очаква София да влезе в ЕС. Санадер допълни, че окончателното решение за членството на Хърватия е на ЕС.

В тази връзка, хърватският премиер е поискал от българския си колега наши експерти да споделят с хърватите опита в преговорите, особено в областта на селското стопанство, туризма и реформите в съдебната система. Хърватия може да разчита на подкрепата на България за ЕС и НАТО, каза Симеон Сакскобургготски.

Двамата премиери са обсъдили и ситуацията на Балканите. И България, и Хърватия граничат със страни, в които все още не е постигната трайна политическа стабилност и двете страни са готови да работят за преодоляването на този проблем, каза Санадер.

По-късно през деня, на среща с председателя на българския парламент, хърватският премиер и Огнян Герджиков са отбелязали значението на сътрудничеството в областта на отбраната и вътрешните работи заради предизвикателствата, които отправят организираната престъпност и международният тероризъм. Иво Санадер подчертал, че Хърватия желае да стане активен член на антитерористичната коалиция.

Председателят на парламента е уверил госта си, че България ще подкрепи Хърватия за председателство на ОССЕ през 2007 г.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?