Хърватското правителство отказва да предостави документи за издирван от Хага генерал

Хърватското правителство отхвърли решение на парламента, което го задължаваше да предостави документи на адвокатите на генерал Анте Готовина, който е издирван от Хагския трибунал за военни престъпления, съобщи агенция Франс прес, като се позова на правителствен източник.

Правителството възнамерява само да предостави достъп до документите на адвокатите на лица, обвинени от Хагския трибунал, след като се предадат на международната институция съгласно процедурите.

На 17 октомври хърватският парламент взе решение, задължаващо правителството да предостави документи на адвокатите на лица, обвинени от международната институция, в това число и на укриващия се генерал Анте Готовина.

Решението предизвика недоволството на шефа на канцеларията за сътрудничество с Хагския трибунал Горан Гранич, който подаде оставка от поста.

Генерал Анте Готовина, който е в неизвестност след повдигането на обвинения към него от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия през юли 2001 г., се издирва заради ролята му в избиването на сърби в Хърватия по време на сръбско-хърватската война (1991-1995).

Споделяне

Още от Балкани