Хърватското правителство предлага увеличаване на възрастта за пенсиониране

Марко Павич

Хърватия предложи увеличаване на възрастта за пенсиониране, която от 2031 г. да бъде 67 години, предаде ДПА. Синдикатите казаха, че ще протестират срещу предложението.

Сега възрастта за пенсиониране е 65 години за мъжете и 62 години за жените, но се предвижда възрастта за пенсиониране на жените да се увеличава прогресивно в идните 12 години, за да достигне 65.

Според новото предложение на министерството на труда и пенсионната система мъжете и жените ще се пенсионират на 67 години от 2031 г. Министерството предлага обществен дебат по предложението. Той ще се проведе в идните три седмици.

Ведомството предлага също така пенсията да е с 4 процента по-ниска за всяка година ранно пенсиониране.

Според министъра на труда и пенсионната система Марко Павич целта на предложението е да бъде по-устойчива пенсионната система и пенсиите да са по-високи в бъдеще.

Основните синдикати казаха, че ще организират протести в идните седмици. Според синдикатите новата мярка ще засегне възрастните служители, които са често пъти под натиск да се пенсионират по-рано поради здравословни причини или защото работодателите искат да се отърват от тях.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?