Хърватското правителство предложи увеличаване на възрастта за пенсиониране

Хърватското правителство предложи увеличаване на възрастта за пенсиониране

Хърватското правителство предложи увеличаване на възрастта за пенсиониране на 67 години от 2033 г. и намаляване на пенсиите при по-ранно пенсиониране, като изтъкна, че това е опит за стабилизиране на пенсионната система и осигуряване на по-високи пенсии в бъдеще, предаде Ройтерс.

Това е малка промяна в първоначалното предложение от миналия месец, когато правителството каза, че иска да увеличи възрастта за пенсиониране на 67 години от 2031 г.

"Промените са необходими, тъй като само 19 процента от сегашните ни пенсионери имат 40 години трудов стаж зад гърба си, а средният трудов стаж е едва 30 години. Това ще направи пенсионната ни система устойчива в дългосрочен план, а бъдещите пенсии - по-високи", каза на заседание на правителството министърът на труда Марко Павич.

Най-големите синдикати в страната обявиха протест срещу това предложение, който ще се състои на 20 октомври в Загреб. Те твърдят, че новият закон за пенсиите, който парламентът трябва да приеме и който евентуално ще влезе в сила от 1 януари следващата година, ще засегне по-възрастните работещи, които често са принуждавани да се пенсионират по-рано по здравословни причини или защото работодателят иска да се освободи от по-възрастния персонал.

В момента възрастта за пенсиониране в Хърватия е 65 години за мъжете и 62 за жените, но пенсионната възраст за жените ще се увеличава постепенно през следващите 12 години, докато достигне 65.

Правителството предложи също намаляване на пенсиите с 4 процента за всяка година предсрочно излизане в пенсия, но предложи и по-високи пенсии за тези, които продължат да работят след навършване на възрастта за пенсиониране.

Павич каза, че тези, които са работили 41 години, преди да навършат 67 години, ще могат да се пенсионират по-рано, без да им се намаляват пенсиите.

Всяка година бюджетът трябва да отделя около 17 милиарда куни /2,28 милиарда евро/ от приходите от данъци, за да покрие дефицита в държавната пенсионната схема, разходите за която са около 39 милиарда куни годишно. От 2002 г. хърватите са длъжни да внасят и определен процент от заплатите си в частни пенсионни фондове.

Според експерти Хърватия не може да стабилизира пенсионната си система без удължаване на възрастта за пенсиониране.

Споделяне

Още от Европа