Харви блокира енергийния двигател на САЩ

Харви блокира енергийния двигател на САЩ

Ураганът в сърцето на американската енергийна индустрия се очаква да намали за няколко седмици близо рекордното петролно производство в САЩ, като отражение вероятно ще има из цялата страна и на международните енергийни пазари, пише в понеделник агенция Ройтерс.

Харви удари крайбрежието на Тексас като свиреп ураган от четвърта степен, предизвиквайки мащабни наводнения, които парализираха 11 % от нефтопреработвателните мощности в САЩ, една четвърт от петролното производство в Мексиканския залив и затвориха пристанищата по целия тексаски бряг.

Цените на бензиновите фючърси скочиха със 7 % до най-високо равнище от над две години в ранната търговия в понеделник в Азия, докато търговците анализираха последиците от бурята.

Прекъсванията на работата ще ограничат наличието на американски суров петрол, бензин и други рафинирани продукти за потребителите по света и ще тласнат нагоре котировките, твърдят анализатори.

Оценяването на щетите може да отнеме от дни до седмици, а бурята продължава да носи безпрецедентни нива на дъжд западно от Хюстън, център на петрола, газа, тръбопроводите и химическите заводи. А и възобновяването на дейността е опасно, тъй като могат да настанат пожари и експлозии.

Досега федералното правителство не е обявявало дали ще освободи барели петрол или рафинирани продукти от Стратегическия петролен резерв (СПР) на страната, в който са се натрупали близо 680 милиона барела черно злато.

СПР е създаден през 70-те години на миналия век, за да предотврати сътресения в предлагането след ембарго, наложено от няколко членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

"Не е нещо, което не сме виждали и преди", казва Брус Джефрис, главен изпълнителен директор на Aon Energy, компания за консултиране при рискове. Твърде рано е да се измери пълната степен на щетите за енергийната инфраструктура в региона, отбелязва той.

Над 30 инча (76 см) се изляха над района на Хюстън за 48 часа и прогнозата е за още дъжд, според Националната метеорологична служба. Бурята бе усетена от пристанищата по крайбрежието до петролните и газовите кладенци във вътрешността на страната. Производителите на петрол в шистовия басейн "Игъл Форд" в Южен Тексас спряха част от работата си.

Най-малко четири морски терминала в района на Корпъс Кристи, експортен център за енергийните доставки към Латинска Америка и Азия, останаха затворени заради бурята.

"Просто още не знаем какви щети ще нанесе целият този дъжд на енергийната инфраструктура на Хюстън", посочва Андрю Липау, президент на консултантската компания в областта на енергетиката Lipow Oil Associates LLC.

Тексаските рафинерии могат да не проработят цял месец, ако дренажните им помпи бъдат потопени, предупреждава той.

След като в петък бурята се отправи с пълна сила към Тексас, фючърсите на бензина в САЩ повишиха котировките си до най-високо равнище от три години за този период на годината. Поскъпването дойде още преди няколко големи рафинерии в района на Хюстън, включително на Exxon Mobil Corp., частично да спрат работа.

Заради наводненията Exxon затвори втората по големина рафинерия в САЩ - съоръжение с 560 500 барела на ден в комплекс в Бейтаун, щата Тексас. Royal Dutch Shell Plc също преустанови дейност в рафинерията си в Диър Парк, Тексас. Обектът може да остане затворен цялата седмица, съобщи компанията.

Наводненията на магистралите между Хюстън и Тексас сити, по-близо до брега, накараха Marathon Petroleum Corp да свие производството на бензин в рафинерията на компанията с капацитет 459 000 барела дневно в залива Галвестън в Тексас сити, според информирани източници.

Служителите на Marathon Petroleum не можаха да карат с колите си до работа, а условията в завода принудиха компанията да намали бензиновата продукция, твърдят източниците. Говорителят Джамал Киери не пожела да коментира работата на завода.

Не всяко съоръжение в района бе засегнато. Дейността на най-голямата американска рафинерия - завода на Motiva Enterprises в Порт Артър с капацитет 603 000 барела петрол на ден - остана стабилна, обяви компанията.

Motiva подсили персонала с двойно повече работници преди бурята, както направи и Total SA в своята рафинерия в Порт Артър с капацитет 225 500 барела дневно, според запознати източници.

На крайбрежните рафинерии в Тексас се пада една четвърт от общата нефтопреработвателна мощност на САЩ. Всички тези рафинерии са засегнати от Харви от четвъртък, когато преработвателните съоръжения в Корпъс Кристи, щата Тексас, спряха производство преди бурята да достигне сушата в петък.

Colonial Pipeline, най-голямата тръбопроводна система за бензин, дизел и други рафинирани продукти в Съединените щати, съобщи, че работата ѝ не е пострадала от Харви. Всякакво нарушаване на трасето би тласнало рязко нагоре цените в югоизточните и североизточните части на САЩ. Търговците следят внимателно дали ще има прекъсване по тръбите.

Citgo Petroleum Corp и Flint Hills Resources - две от рафинериите, които затвориха миналата седмица - вчера не предоставиха нова информация за положението в рафинериите си в Корпъс Кристи.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?