Хасан Адемов: Исканията на хората с увреждания не могат да се изпълнят без допълнителни пари

Подкрепата за социалния министър трябваше да е преди оставката му, а не след

Хасан Адемов

Не е възможно да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв допълнителен финансов ресурс. Необходим е екипен принцип за решаването на тези проблеми, коментира в сряда председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов (ДПС).

“Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, който и да е той“, каза Адемов пред бТВ.

След като в понеделник социалният министър Бисер Петков изненадващо подаде оставка уж заради невъзможност да се справи с напрежението около протестите на майките на деца с увреждания, той получи мощна подкрепа в негова защита от страна на протестиращи майки и синдикати, което накара премиерът Бойко Борисов да преразгледа решението си и да го остави на поста. От изказване на Борисов стана ясно, че разривът в отношенията им е настъпил след като Петков е обявил, че изпълнението на исканията на хората с увреждания изисква 300 млн. лева годишно допълнително, а премиерът не е съгласен да се отпускат повече пари.

Адемов коментира, че е очаквал социалния министър Бисер Петков да получи подкрепа преди оставката му, а не след това. “Аз я очаквах преди това, защото усилията бяха само негови, той остана сам”, заяви Адемов и допълни, че политиката за хора с увреждания е хоризонтална и не може да бъде прокарана само от едно ведомство.


“Искам да кажа нещо, което стои в основата на сгъстяването на проблемите през последните месеци и седмици. Знаете, че в управлението на този мандат участват националисти и като че ли патриотичната пара в предизборната и управленска програма вместо в реалната политика, отива повече в свирката“, каза той.

“Още в предизборната програма на “Патриотите“ Каракачанов заяви, че ще се икономисат 600 млн. лв. от ревизията на инвалидните пенсии. Една година вече се вижда, че това няма как да стане”, заяви Адемов.

“Министър Петков беше принуден да внесе концепция за поредната реформа в ТЕЛК и това доведе до повишаване на напрежението и протест на майките на деца с увреждания. Като профил той е изключително деликатен и диалогичен, и намери общ език с хората с увреждания“, каза още той. 

Междувременно синдикати и работодатели поискаха спешно свикване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На заседанието трябва да се разгледат проблемите, исканията и предложенията на хората с увреждания и преди всичко тези, поставени от майките, които протестират под надслов “Системата ни убива“.

Искането за свикването на съвета е изпратено до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков от президента на КНСБ Пламен Димитров и е от името на всички организации на работодателите и синдикатите.

На заседанието ще бъдат поканени както протестиращите, така и омбудсмана Мая Манолова, която се е ангажирала с конкретни нормативни предложения.

В писмото Пламен Димитров посочва, че социалните партньори се надяват с тяхното отговорно участие и със съвместните усилия на институциите,  на организациите на и за хора с увреждания, както и на представителите на протестиращите да се намерят работещи и перспективни решения,  които  да  гарантират правата на хората с увреждания и особено  на децата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?