Хасан Адемов ще настоява парите за заетост в бюджета да бъдат удвоени догодина

Сн. БГНЕС

Социалният министър Хасан Адемов ще настоява за удвояване на средствата за заетост в бюджета за следващата година. “Парите по националния план за заетост за следващата година най-малко трябва да бъдат удвоени, но подкрепата трябва да минава задължително през работодателите, като се поемат осигурителни вноски или се плаща част от заплатата, за да може да се генерира трайна заетост“, каза Адемов.

През тази година за мерки по Националния план по заетостта бяха отпуснати 73 млн. лева, а служебното правителство осигури допълнително 30 млн. лева за различни мерки за работа и квалификация.

Адемов направи уточнението, че целта на социалното министерство не е да раздава парите на данъкоплатците, но в условия на криза има нужда от субсидирана заетост. “Колкото по-малък е процентът на парите за тази заетост, толкова по-добре и за правителството, и за обществото, защото тези средства са от националния бюджет“, посочи той.

Преди дни Адемов предупреди, че на пазара на труда има заложена “бомба със закъснител“, тъй като 85% от парите в Националния план по заетостта са вече договорени и не остават средства за критичните зимни месеци. Тогава без работа се очаква да останат както хора, ангажирани през лятото в сезонна заетост, така и хора, заети в различни мерки по оперативна програма “Човешки ресурси“, чийто срок изтича.

В петък Адемов представи тези данни и пред Народното събрание по време на парламентарния контрол и съобщи какви мерки се предприемат в момента за осигуряване на субсидирана заетост.

До края на май по националния план са изразходвани 85.3 млн. лева и са осигурени работни места за 44 000 души. С останалия финансов ресурс, който е в размер на 14 млн. лева, от септември в субсидирана заетост ще бъдат включени около 11 000 безработни, съобщи Адемов.

Той допълни, че след консултации със социалните партньори ще бъдат преразпределени 1 млн. лева от програми, където са реализирани икономии, към програми, към които има по-голям интерес от страна на работодатели и безработни. “В резултат на това могат да бъдат включени в заетост над 1000 безработни“, уточни Адемов.

По програмата "Старт на кариерата" бюрата по труда приемат документи на младежи с висше образование, които ще работят 9 месеца в държавната, областната и общинската администрация. Най-късно от септември 2198 младежи ще започнат работа, а още 300 ще работят по програмата "Старт в администрацията". В рамките на бюджета по схема "Подкрепа за заетост“ могат да бъдат разкрити допълнително до 2000 работни места от юни. Съществуващите българо-германски центрове могат да обучат в зависимост от търсените на пазара на труда професии над 1700 безработни.

Адемов съобщи, че предстоят 96 трудови борси в страната, от които най-малко 40 ще бъдат за младежи. По линия на европейската мрежа за мобилност ще се организират още 7 трудови борси, 90 информационни събития за търсещите работа и 20 - за работодатели.

Споделяне

Още по темата

Още от България