Хасан Рохани отново бе избран за президент на Иран

Хасан Рохани отново бе избран за президент на Иран

Хасан Рохани официално бе обявен за президент на Иран от местната държавна, съобщават световните информационни агенции. След 99.7 процента преброени гласове става ясно, че за Рохани са гласували 23 милиона души, а основният му опонент Ибрахим Раиси е подкрепен от 15.5 млн. души. На изборите са гласували 40 млн. от общо 56 млн. регистрирани гласоподаватели.

"Поздравявам ви за голямата победа на иранската нация за създаването на огромен и запомнящ се епизод по пътя на "мъдростта и надеждата", каза вицепрезидентът Ешак Джахангири по повод успеха на Рохани.

68-годишния Хасан Рохани е представител на по-умереното крило в иранската политика. Преди две години той положи усилия да сключи ядрената сделка с основните фактори в Съвета за сигурност на ООН, за да бъдат разхлабени международните санкции върху Иран.

Рухани се обяви за по-големи граждански свободи и срещу екстремизма. Неговият конкурент Ибрахим Раиси се представи като защитник на най-бедните слоеве от населението. Той настоя за по-твърда позиция в отношенията със Запада.

"Гласуването за него (Рохани), особено в селските райони, показва, че иранският народ вече не вярва в икономическия популизъм и радикалните промени. Те имат зрелостта да разберат, че решаването на проблемите в тяхната страна е в компетентното управление на икономиката и умереността в международните отношения ", каза анализаторът Али Ваез, цитиран от БГНЕС.

Изборите идват в напрегнат момент в отношенията между Иран и САЩ. Американският президент Доналд Тръмп все още заплашва да се откаже от споразумението за премахване на санкциите и прие да посети Саудитска Арабия през този уикенд.

И през втория си мандат Хасан Рохани най-вероятно ще продължи с опитите да убеди консервативния елит на страната, че Иран има нужда от либерализация. В същото време икономическите предизвикателства остават сериозни. Инфлацията е 9% годишно, а безработицата е 12.5%.

На вота на 19 май в Иран се явиха шестима кандидати. Сред тях са настоящият президент Хасан Рохани, бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, вицепрезидентът Ешак Яхангири, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф и двама бивши членове на правителството – ексминистърът на културата Мустафа Ага Мирсалимов и старият министър на индустрията Мустафа Хашеми Таба, припомня БГНЕС.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?