Хасан Рохани: Свалянето на украинския самолет беше непростима грешка

Хасан Рохани

Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, който обеща, че ще има щателно разследване на тази трагедия, предаде Ройтерс.

"Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа", заяви Рохани.

Президентът освен това каза, че властите на Иран ще създадат специална структура в системата на съдебните органи за разследването на причините и обстоятелствата около разбиването на украинския самолет край Техеран. Начело на тази структура ще бъде професионален съдия.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не навлезе в подробности, предаде Ройтерс.

Около 30 души са арестувани в Иран заради участието им в демонстрации срещу свалянето погрешка от Иран на самолета Боинг-737 на украинските авиолинии, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на изказване от днес на Голамхосеин Есмаили.

"Около 30 души бяха арестувани заради участие в незаконни събирания. Ние се отнасяме толерантно към законните събирания", заяви Есмаили, цитиран от иранската информационна агенция Тасним.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?