Хашим Тачи - "Целта на косовските албанци e независимост"

Бившият ръководител на Армията за освобождение на Косово (АОК) и сегашен председател на Демократическата партия на Косово Хашим Тачи казва в интервю за неделното издание Велт ам зонтаг на германския вестник Ди велт, че продължава да работи за мирния процес, който по думите му трябва да изведе до независимост на Косово.

Запитан защо тогава албанските бунтовници разпалват нова война с действията си по границата с Южна Сърбия и Македония Тачи отговаря, че албанците "не са бунтовници, а борци за свобода" и че все още не било ясно кой поставя мини и обстрелва гранични постове в Македония и в долината Прешево в Южна Сърбия.

Лидерът на разформированата АОК уверява, че осъжда най-дълбоко тези действия, но твърди, че не само албанците имат пръст в ескалацията на насилието. На въпрос какви са целите на бунтовниците, Тачи не дава пряк отговор, а казва: "Албанците в Македония са в трудно положение.

Правата им се орязват и не се зачитат. Лично ми са известни униженията, на които ги подлагат полицейските и съдебните власти. А в Южна Сърбия, в района на Буяновац, Прешево и Медведжа се разпореждат все още старите полицейски части от времето на Милошевич. Албанците в Южна Сърбия живеят във военно положение.

Всекидневно ги проверяват на контролни постове на армията и полицията, къщите им се претърсват. Много от тях избягаха вече оттам в Косово, всеки ден у нас идват все повече бежанци и от Македония". Запитан повторно какви са целите на бунтовниците, Тачи отговаря, че те искат "да приобщят въпросните райони към Косово", но отбелязва, че "разширяване на границите на Косово, разбира се, е невъзможно".

"Заедно с Ибрахим Ругова от Демократичния съюз на Косово и Рамуш Харадинаи от Алианса за бъдеще на Косово ние предлагаме следното политическо разрешение: да се изпратят във въпросните райони части на силите КейФОР, придружавани от подразделения на нашия Корпус за защита на Косово".

На въпрос какво мисли за новото правителство в Белград на премиера Зоран Джинджич, Тачи казва, че косоварите вече са казали "сбогом" на сръбското правителство. "Сега сме международен протекторат и много скоро ще станем независими, каквото и да приказва господин Джинджич.
Приветстваме, естествено, обрата в Белград, но той няма да повлияе на нашата цел - независимост на Косово", казва в заключение Тачи.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?