Хашим Тачи: Сърбия ще признае днес Косово

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че Сърбия, с новото споразумение в Брюксел, ще признае независимостта на Косово, предаде сръбската агенция Бета в четвъртък.

"С новото споразумение, което ще бъде постигнато днес в Брюксел, Сърбия ще признае независимостта на Косово", заявил Тачи в интервю за изданието "Експрес". Прищинското издание е публикувало на своя интернет сайт само изводите от интервюто с Тачи, които се отнасят до въпроса за регионалното представяне на Косово, което предизвика остри дискусии в страната.

След визитата в Прищина на американския заместник-държавен секретар Уилям Бърнс по-рано този месец Хашим Тачи съобщи, че е постигнато споразумение Косово да бъде представено на регионалните форуми чрез споменаване на Декларацията за независимостта на Косово от 17 февруари 2008 г., решението на Международния съд за провъзгласяването на независимостта на Косово и резолюцията 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г.

Всички опозиционни парламентарнопредставени партии в Косово се обявиха против споменаването на резолюцията 1244 при представянето на Косово на регионалните форуми.

Въпросът за регионалното представяне на Косово е сред основните теми на преговорите между Белград и Прищина в рамките на деветия кръг от диалога между тях, който тече в Брюксел от сряда. Те продължат и днес, след като двете страни след деветчасов разговор в сряда не постигнаха споразумение за регионалното представяне на Косово.

Ръководителят на екипа на Белград Борислав Стефанович заяви снощи, че е постигнат напредък по други теми като интегрираното управление на граничните пунктове и свободата на движение.

Ръководителката на прищинската делегация Едита Тахири избягваше вчера всякаква комуникация с журналисти, което е крайно необичайно. Това нейно поведение се свързва с нарастващото напрежение в Прищина, където правителството на Хашим Тачи е под силния натиск на опозицията заради отстъпчивостта му в диалога с Белград, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?