Хашим Тачи уверил Райков, че Прищина и Белград ще постигнат съгласие

Хашим Тачи и Марин Райков, сн. БГНЕС

Премиерът на Косово Хашим Тачи е уверил българския си колега Марин Райков, че в близките дни предстои подписването на допълнително споразумение за изпълнение на подписания договор между Прищина и Белград. Това стана ясно след среща между двамата премиери в София.

 

Райков приветства напредъка в отношенията между Косово и Сърбия и подписаното през април споразумение и заяви, че то ще бъде следено от всички страни в ЕС, включително и от България.

 

"Нямам съмнение, че и двете страни ще се отнесат добросъвестно към своите ангажименти - те не са само една към друга, а и към общото им европейско бъдеще", допълни премиерът на България.

 

Миналия месец под натиска на Европейския съюз Сърбия и Косово подписаха в Брюксел споразумение за нормализиране на отношенията, а в момента вървят преговори за прилагането му.

 

Хашим Тачи каза от своя страна, че в Косово се уважават всички малцинства.

 

"Те имат гарантирани права в конституцията и законите. Сръбското малцинство в Косово има повече права от албанците в Македония", каза Хашим Тачи.

 

Пътят към ЕС не е лек и кратък, но ние ще изпълним всички критерии на Евросъюза, посочи премиерът на Косово.

 

Споразумението между Косово и Сърбия е ясно послание и в някаква форма на взаимно признаване на двете страни, каза още Тачи и посочи, че Косово работи за това петте държави-членки на ЕС, които още не са признали страната, да го направят.

 

Райков заяви, че България подкрепя европейската перспектива на Косово.

 

"Смятам, че стопанската, политическата динамика на албанския фактор на Балканския полуостров му отрежда едно място сред важните бъдещи актьори в европейската интеграция и европейското строителство", заяви Тачи.

 

Двамата премиери са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция. Стабилността на нашия регион зависи до голяма степен от това, отбеляза премиерът Райков.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?