“Хасково - кумгейт“: Сблъсъкът на икономически интереси прераства в политическа криза

Коалиция за Хасково поиска нови избори, БСП и ГЕРБ в парламентарна схватка за "Кумгейт"

снимка БГНЕС

Управленската криза в Хасково, в дъното на която очевидно стои сблъсък на икономически интереси около разпределението на публични средства, се задълбочава.

Темата за разпрата в управляващата партия, която направи видими спорните назначения в града, засега не е коментирана единствено от кмета Георги Беливанов, който бе атакуван от ГЕРБ. Общинарите от партията се качиха на амбразурата да бранят назначенията на Делян Добрев в общинската администрация.

В скандала се намесиха както БСП, така и представители на движението на бившия кмет на града Георги Иванов, който загуби балотаж от Беливанов.

Засега не е ясно дали в града ще има нови избори и какви биха били конфигурациите на тях.

Единственото сигурно е, че ГЕРБ засега се е консолидирала зад местния си лидер и депутат Делян Добрев. Общинските съветници смятат, че той е в пълното си право да назначава роднини и приятели, защото обратното щяло да бъде дискриминация.

В петък “Коалиция за Хасково“ поиска оставката на кмета Добри Беливанов и разпускане на местния парламент. Искането е заради управленската криза в града.

На този фон в София темата продължи да бъде централен сблъсък между ГЕРБ и БСП.

Mеждувременно се разбра, че издигнатият преди две години от ГЕРБ Беливанов е удължил отпуската си. Председателят на Общинския съвет Таня Захариева е пуснала сигнал до полицията за действията на кмета. Причината е, че уведомлението за удължаване на отпуска е изпратено от чужбина с печатен подпис. Това обстоятелство според Захариева е странно.

Общинските съветници упълномощиха Милена Трендафилова да изпълнява задълженията на кмет до завръщането на титуляра.

Напрежението в града ескалира преди дни, когато местната партийна структура на ГЕРБ свали доверието си от кмета Добри Беливанов. В разгара на скандала обаче стана ясно, че бившият икономически министър в първото правителство на Борисов е кадрувал в общината, назначавайки своя братовчедка, неин съпруг, свой кумец и свои близки съученици.
В четвъртък пред Нова телевизия той потвърди, че е поискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Той дори нарече роднинско-приятелския си кръг "дрийм тийм".

Пред Нова телевизия общинският съветник от ГЕРБ Димитър Шалапатов даде да се разбере, че за него няма никаква шуробаджанащина в града. Шалапатов е председател и на Комисията за борба с конфликта на интереси в общината.

“Кметът Беливанов сам абдикира от предизборните си обещания и от програмата на ГЕРБ и именно затова партия ГЕРБ и ние, общинските съветници, решихме да свалим доверие от него. През миналата и тази година досега има общо 140 млн. лева инвестиции в община Хасково, които са въпреки него и са осигурени с помощта на депутата Делян Добрев. Това са проекти, които са направени от нашия зам.-кмет Евгени Консулов (б.р. – кума на Добрев) и неговия екип. Така че нещата не са толкова зле, колкото изглежда в очите на някои хора, дори са много по-добре, отколкото при предишния кмет”, каза Шалапатов.

За роднинските назначения в общината той повтори тезата на Делян Добрев, че Хасково е малък град.

“Вижте сега – градът ни е малък, ако смятаме, че трябва един кръг от хора, които са в по-близки или приятелски отношения с даден политик, да не участват в работата на общината, значи има някаква дискриминация. Тези хора да не могат да работят, не е нормално. Тези хора пряко не участват в разпределението на парите. Тук пряко отговорен е кметът, а общинският съвет си взима своите решения. Ние, като съвет, даваме пълномощия на кмета и той трябва да изпълнява решенията. Така че служителите в общината, които са близки или познати на г-н Делян Добрев, не могат да повлияят на решенията”, каза общинарят от ГЕРБ.

Общинската съветничка Светослава Стоянова (Коалиция за Хасково) твърди, че тази ситуация не е изненада.

“Нека роднинските връзки си ги коментират хората от ГЕРБ. Но е факт, че две години тези хора (на Делян Добрев) заемат незаконно своите длъжности. Две години в общината не е проведен нито един конкурс, нито за главен архитект, нито за директорите на дирекции, нито за началниците на отдели, нито за секретар на общината. По закон това трябва да стане в 6-месечен срок. И точно, когато тези конкурси трябваше да бъдат проведени, имаше жалби заради манипулации на конкурсите и кметът излезе със заповед за прекратяването на конкурсите, станаха и тези събития и колегите от ГЕРБ свалиха доверието си от кмета“, каза Стоянова.

В петък пред сайта "Хасково.инфо" темата коментира предишният кмет на Хасково Георги Иванов, който загуби балотажа от Беливанов след четири мандата, казва: "Беливанов не може да мълчи. Той е длъжен да коментира сегашната ситуация". Иванов припомни, че по негово време, когато Беливанов е бил зам.-кмет, той му е поискал оставката с докладна в общинския съвет. Според Георги Иванов от ГЕРБ не познават достатъчно на какво е способен Беливанов.

"Отбор мечта" на Добрев и в енергетиката

Депутатът от ГЕРБ и бивш икономически и енергиен министър от първия кабинет на ГЕРБ е спретнал "отбор мечта" и в държавната енергетика, който и до днес е на високи позиции в енергийното ведомство и подопечните му компании, посочва електронното издание 3e-news.net.

Бившият служебен министър на икономиката и енергетиката Асен Василев е съученик на депутата от ГЕРБ и макар да бе на поста няколко месеца се вписва с линията от назначенията на приближени на Добрев хора в енергетиката.

Изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов е съученик на Делян Добрев от английската гимназия в Хасково и се задържа на поста при няколко правителство. Още

"Г-н Суджук"

Междувременно сагата със сблъсъците между ГЕРБ и БСП продължи и в петък в Народното събрание.

"Днес във всеки град има по един г-н Суджук. Във всяка община има по един феодал, който упражнява властта си – и извън своята власт, който раздава обществените поръчки – на свои хора, който изнудва и заплашва. България се превръща във феодално владение. Едно управление, където най-важното е бизнесът на фамилията. Във всеки областен град – корупция, подмяна на процедури", заяви депутатът от БСП Елена Йончева в декларация от името на групата от парламентарната трибуна.

По думите ѝ се феодализират цели региони в страната. "Депутат от ГЕРБ изнудва бизнесмен в Добрич за суджук и заплашва неговия бизнес, председателят на общинския съвет в Септември стреля и убива човек. В Перник лидерка на ГЕРБ си присвоява общинска детска градина. Ботевград – скандали в ГЕРБ, свързани с корупция и търговия с влияние. Но това, което достига до медиите, е само нищожна част", смята още Йончева.

"Шуробаджанащина, непукизъм - винаги е имало в България и за това всички носят вина. Но ГЕРБ говорят за “нов морал” и трябва да се съглася - това наистина е нов морал", каза още Йончева.

Примерът в Хасково бил повече от шуробаджанащина, това била безскрупулна и нагла, по думите на депутата, схема за подчиняване на общината от един роднинско-приятелски кръг с цел търговия с обществен ресурс.

Графика: Пресцентър БСП

"Повече съм съученик с президента"

Декларацията на Йончева стана повод думата да вземе и Делян Добрев. С президента Румен Радев съм повече съученик, отколкото със зам.-кмета на Хасково Милена Трендафилова, защото с държавния глава сме учили в едно и също училище, а с Трендафилова никога не сме били в едно училище, каза той, иронизирайки медийните нападки в последните два дни, отправяни от Йончева.

Знаете ли, че аз съм повече съдружник с Радев, отколкото с Трендафилова, всъщност аз съм толкова съдружник с Радев, колкото и с Трендафилова, с Евгени Консулов (зам.-кмет на Хасково, на когото Делян Добрев е кум), каза още Добрев.

Той пресметна, че почти във всяка държавна структура, министерство, агенция има съученици - президентският главен секретар Димитър Стоянов, председателят на правната комисия Данаил Кирилов, но не познавал повечето от тези хора, в т.ч. държавния глава и секретаря му.

Ние сме свързани лица, може би аз съм ги направил президент, главен секретар и т.н., заключи Добрев.

Той обърна внимание, че повечето от фирмите, спечелили конкурсите за саниране в Хасково, са с "червен" генезис. Третата по саниране в Хасково е с мажоритарен собственик червеният полковник Величко Минев, посочи Добрев. Народният представител от левицата в 44-то НС Никола Динков, втори в листата на БСП в Хасково, също имал договор за саниране.

Преди ден обаче сайтът "Биволъ" съобщи, че Добрев също е бил съдружник с Величко Минев.

Проверката медията е направила на база твърденията на Добрев, че съпругът на негова братовчедка Даниел Гаргов има само косвено участие във фирмата "Еко Традекс груп", която печели общински поръчки за милиони левове.

"Даниел Гаргов в споменатата фирма, в нея неговото участие е косвено. Той има участие в една фирма, която в друга фирма, която в трета фирма и във въпросната Еко Традекс Груп третата фирма има 20% участие. А мажоритарен акционер знаете ли кой е? Много интересно, че БСП тук буквално си вкарват автогол, нон стоп си вкарват автогол. Мажоритарният собственик е червеният полковник Величко Минев. Той е менторът на покойния социалист Димчо Михалевски", каза Добрев.

Според "Биволъ" обаче процентите на собствеността са съвсем различни и Величко Минев не е мажоритарен акционер в „Еко Традекс Груп“.

Освен това заклейменият като "червен полковник" Величко Минев се оказа бивш съдружник на Делян Добрев. Двамата са били ортаци във фирмата "Форуком Фонд Имоти“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?