Хасковската прокуратура се самосезира за "митничарското село"

Хасковската окръжна прокуратура се самосезира и също започва проверка в Ставри Димитрово – районът, където се намира т.нар. митничарско село. Обвинението ще изяснява кои длъжностни лица са издавали разрешителни за строеж върху държавната земя, как незаконните имоти са свързани с електропреносната мрежа и ВиК, действията или бездействията на чиновниците, включително и на тези от Дирекцията за национален строителен контрол, съобщи БНР.

От вчера инспекторите от ДНСК започнаха проверки на сградите в "митничарското селище". Някои от незаконните вили имат издаден "акт за търпимост" – това е една възможност, предвидена в Закона за устройството на територията. Прокуратурата ще проверява също кой и на какво основание е издавал тези "актове за търпимост", които на практика превръщат постройките в "полузаконни".

Земята около язовир Ивайловград, върху която са разположени незаконните постройки, не е собственост на “Националната електрическа компания“ (НЕК), заявиха от дружеството по повод множеството подобни твърдения..

НЕК стопанисва само язовирната стена и ВЕЦ-а и чрез дъщерното си дружество "Язовири и каскади" поддържа и експлоатира съоръжението. От компанията посочват, че през годините многократно са предупреждавали отговорните институции за незаконните сгради в района. Те не е възможно да са използвали ток на НЕК, тъй като компанията има само високоволтова мрежа, която не може да бъде използвана за битово електроснабдяване.

Къщите се снабдяват с електричество от ЕВН, които в понеделник обясниха пред Mediapool, че са ги заварили присъединени към ел. мрежата след приватизацията на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. 

Областният управител на Хасково Румен Данев също е разпоредил пълна проверка на митничарското село. В комисията, която ще извършва проверките за собствеността и за това как вилите са свързани с ток и вода, влизат представители на НЕК, Басейнова дирекция, РИОСВ, РДНСК и представители на областната администрация и общините. Проверката на комисията трябва да приключи до 18 октомври, предаде Дарик.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес