Хасковският прокурор бе наказан за аферата с частния детектив

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев бе наказан от Висшия съдебен съвет с 10% намаляване на заплатата заради аферата със следенето на бившата му приятелка - съдия Миглена Тянкова от същия град. Той бе предложен за уволнение от главния прокурор Борис Велчев, след като се установи, че е наел частен детектив, който следи и подслушва съдия Тянкова.

В продължение на 7 месеца ВСС се чудеше как точно да накаже Ванчев. Дисциплинарният състав, която разгледа казуса "Ванчев", се беше разделил по въпроса дали той изобщо да бъде наказван. Част от членовете му смятаха, че прокурорът е действал само в лично качество, за да реши лични проблеми. Други застъпиха тезата, че е неетично и неморално магистрат да действа по този начин.

Преди две седмици ВСС не успя да вземе решение по този въпрос. На заседанието в четвъртък отново е имало спорове дали да се налага наказание на Ванчев, съобщава сайтът "Правен свят".

Част от членовете на ВСС са изтъкнали, че това са лични любовни отношения и не бива съветът да се бърка. По-голямата част от хората в съдебния съвет обаче сметнаха, че Ванчев директно е нарушил конституцията, защото е следил и записвал съдия Тянкова без нейното съгласие.

В крайна сметка Ванчев не бе уволнен, а се размина само с намаляване на заплатата. Преди три месеца съдия Миглена Тянкова бе повишена от шеф на районния съд в Хасково в ръководител на Окръжния съд.

Споделяне

Още от България