Хавай е първият щат, приел закон в съответствие с Парижкото споразумение за климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хавай стана първият американски щат, който прие закон за въвеждане на екологични стандарти в съответствие с изискванията на Парижкото споразумение за климата, предаде Ройтерс.

Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Айдж подписа закона, който изисква от държавните служители да планират реакцията на щата на климатичните промени.

"Хората идват на Хавайските острови, за да се наслаждават на околната среда. Климатичните промени застрашават нашите рифове и нашето време, а това застрашава и нашата икономика", каза Скот Глен, съветник по околната среда на губернатора на щата.

На Хавайските острови вече има строги екологични правила, но новият закон е първият, в който директно се споменават стандартите на Парижкото споразумение за климата. Законът предвижда създаването на щатска комисия, която ще изследва климатичните промени и ще изготви подробен план за реакция както на покачване на нивото на океана, така и на климатичните промени като цяло. Условието е този план да е в съответствие с разпоредбите и стандартите, заложени в Парижкото споразумение за климата.

Според Тръмп споразумението застрашава милиони работни места в САЩ. Той обяви миналия четвъртък, че страната му ще се изтегли от договора.

Губернаторите на Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон обявиха, че създават климатичен съюз на щатите, които ще спазват ангажиментите на Парижкия договор. Хаваите се присъединиха към съюза миналия петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят