Хазартът направил 49 българи милионери през 2017

Големите печалби достигат 630 млн. лв. за миналата година

Хазартът направил 49 българи милионери през 2017

Хазартният бранш у нас върти огромни обороти. Изплатените печалби от български компании в размер на над 5000 лв. на "късметлии", играли хазарт у нас през 2017 г., са общо 627 млн. лв.

Това става ясно от отговор на Националната агенция за приходите (НАП) на запитване на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. За пръв път тази година организаторите на игри на щастието бяха задължени да пратят справки до НАП за изплатените от тях през 2017 г. доходи на физически лица от хазарт, когато стойността на печалбата е над 5000 лв.

627 млн. лв. е общата сума на печалбите над 5000 лв., като от НАП изрично уточняват, че в тази сметка влизат не само реално изплатените печалби, но също и изплатените суми по игралните сметки на участниците, които са депозирани за извършване на залози.

Общо 13 447 българи са спечелили от хазарт над 5000 лв. през миналата година, става ясно от справката.

Най-големият късметлия е спечелил колосалните 9 815 422 лв., като не става ясно какъв е видът на играта, която е донесла такава печалба. На второ място е участник, спечелил 7.9 млн. лв., а на трето - друг с печалба от 5.7 млн. лн. Всеки от останалите късметлии в топ 10 е взел между 4 млн. лв. и 5 млн. лв., става ясно от отговора на НАП.

Общо 49 българи са станали милионери от хазарт през миналата година, тъй като са получили над 1 млн. лв. от участието си в игри на щастието, става ясно още от данните.

80 българи са взели между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. Най-много хора – 12 395 души, са получили между 5000 лв. и 100 000 лв.

В статистиката на НАП не е направена разбивка по видове хазартни игри, тъй като такава информация не се събира. Въпреки това от данните на данъчната агенция става ясно, че най-големите фирми в сферата на тото, лото и лотарийните игри – държавният "Български спортен тотализатор" и частните, свързвани с бизнесмена Васил Божков, дружества "Евробет", "Национална лотария" и "Ню геймс", са изплатили общо 415 млн. лв. под формата на печалби и депозирани залози.

Специално "Националната лотария" е платила печалби над 5000 лв. на 6209 души по официални данни на НАП. "Евробет" е осигурил такива награди на 259 души, "Ню геймс" - на 672 лица, а спортният тотализатор – на 507 души.

"Националната лотария" отчита 38 милионери през 2017 г., тъй като им е изплатила печалби или залози от 1 млн. лв. или повече, докато спортният тотализатор може да се похвали с 4-ма милионери. От данните може косвено да се заключи, че "Ню геймс" и "Евробет" не отчитат милионери през 2017 г.

Доколкото организаторите на числови игри са длъжни по закон да изплащат под формата на печалби поне 50% от стойността на залозите, може да се заключи, че оборотите само в сферата на тото, лото и лотарийните игри са около 1 млрд. лв.

През пролетта вицепремиерът Валери Симеонов инициира законови промени с цел ограничаване на рекламата и продажбата на лотарийни билети заради обзелата през последните години страната лотомания. Чрез нея предимно бедни и малоимотни българи дават последните си спестявания, за да търкат билети. Съобщава се и за случаи на младежи по селата, които по цял ден се занимават с хазарт.

Оказа се, че "Националната лотария" е най-големият рекламодател на ТВ пазара у нас през 2017 г., а договорът ѝ с "Нова телевизия" по данни на вестник "24 часа" е на стойност между 25 млн. лв. и 30 млн. лв. годишно.

Усилията на Симеонов обаче се натъкнаха на сериозна съпротива от хазартното лоби в лицето на оглавяваната от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, а също и на Българския футболен съюз и куп спортни клубове, които получават спонсорство от хазартните босове.

В резултат законопроектът на Симеонов тръгна с фалстарт в парламента, след като депутатите решиха да го пратят за нотификация до Европейската комисия, с което на практика го замразиха за поне няколко месеца.

Междувременно, италианският колега на Симеонов – вицепремиерът и лидер на движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо, успя да прокара цялостна забрана не само на рекламата на хазарт в Италия, но и на спонсорството на спортни клубове от страна на хазартни фирми.

Споделяне

Още от Бизнес