Хазартната индустрия продължава възхода си у нас

Броят на игралните съоръжения се е увеличил с 5 на сто на годишна база

Хазартната индустрия продължава възхода си у нас

Българинът става все по-зависим от хазарта. Приходите на индустрията с търкането на талончета и залози у нас се увеличават. Расте и броят на игралните зали и казина. Това стана ясно от изказването на Ангел Ирибозов, председател на Българската Търговска Асоциация на Производителите и Организаторите от Игралната Индустрия (БТАПОИИ) по време на откриването на 11-то издание на Балканското изложение на игралната и развлекателна индустрия (BEGE).

Той отчете ръст от около 5% на годишна база на броя на инсталираните игрални съоръжения у нас. Към края на септември са регистрирани 876 игрални зали и 27 казина в България.

В България традиционните залози имат превес спрямо онлайн залаганията. Хазартът през интернет продължава да расте, като на годишна база той е 7 на сто, отчете Ирибозов.

Приходите за бюджета от хазарта се увеличават

От организацията се похвалиха с увеличаване на данъците, които са внесли в държавния бюджет без да посочат оборота на хазартния бизнес. По оценка от финансовите отчети на най-големите хазартни оператори у нас обаче става въпрос за пазар, носещ приходи на организаторите на игри около 3-3.5 млрд. лв.

Няколко са големите компании в бранша, които държат пазара на залагания. Това са "Еврофутбол" АД, "Евробет" АД"Национална лотария" АД и "Ню Геймс" АД, които по един или друг начин се свързват с бизнесмена Васил Божков. Скромна конкуренция се опитва да им бъде държавното тото – Българският спортен тотализатор.

За първите девет месеца на годината игралната индустрия в България е генерирала приходи за държавния бюджет в размер на 174.4 млн. лв. За сравнение за цялата 2017 г. хазартните компании са платили данъци в размер на над 200 млн. лв., отчете Ангел Ирибозов.

Постъпленията от алтернативни данъци върху хазартната дейност по Закона за корпоративното подоходно облагане възлизат на 54.1 млн. лв. за деветмесечието на 2018 г., сочат данните на организацията.

Събраните такси от залагания са над 82 млн. лв.

От онлайн залагания в държавния бюджет са постъпили близо 29 млн. лв. Хазартът през глобалната мрежа заема само 1.6% от игралната индустрия у нас. Това е ръст от 7 на сто за миналата година спрямо 2016 г.

През тази година броят на регистрираните онлайн организатори у нас се увеличава с един. Така общо 12 компании предлагат залагания през 13 сайта. Издадени са 29 лиценза за различни видове игри, посочи Ирибозов.

Постъпленията за ТОТО възлизат на 153.2 млн. лв.

И докато частните хазартни оператори увеличават приходи и печалби от лотарийни игри и залози, то постъпленията за Българския спортен тотализатор (БСТ), който е под шапката на спортното министерство, остават едни и същи за последните две години – около 152 млн. лв.

За 2017 г. при проведени 104 тиража са реализирани постъпления от числови игри в размер на близо 113 млн. лв. Това са постъпленията само от тото игри, което е със 7 на сто по-малко спрямо 2016 г. Тогава също е имало 104 тиража, но акумулираните постъпления са били 120 млн. лв., каза Ирибозов.

За изминалата година трима участници са спечелили джакпот от над 1 млн. лв. от тото. Изплатените печалби възлизат на общо 77.5 млн. лв., показва финансовият отчет на БСТ.

За тази година целта на БСТ са приходи от 120 млн. лв. от тото игри и още 37 млн. лв. от лотарийни игри. Така за подпомагане на българския спорт ще бъдат отчислени 27 млн. лв. по сметката на Министерството на младежта и спорта.

Приходите от хазарта възлизат на 500 млрд. долара в световен мащаб

Приходите за хазартния бранш в световен мащаб възлизат на 500 млрд. долара за 2017 г., показват данните от представено проучване. От тях около 10 на сто идва от онлайн гейминг, посочи Ангел Ирибозов.

По думите му пазарът в Европа през 2018 г. също се отличава с възходящо развитие на онлайн сектора. Той има голям потенциал и е сред малкото дигитални полета, в които европейските компании все още са лидери, каза Ирибозов. Той посочи, че притесненията на бранша в световен мащаб за масова миграция на потребителите към онлайн хазарт не са се оправдали.

Общо пазарът на залагания и търкане на талончета в Европа възлиза на 77 млрд. долара. Близо половината от тези приходи идват от залагания през глобалната мрежа.

Любопитното е, че на европейския пазар се отчита много ниско ниво на заместване между онлайн и традиционен хазарт. Това се дължи на различните профили на играчите. Отчита се и сериозен ръст на залозите през мобилни телефони.

 

Споделяне

Още от Бизнес