Хазартните оператори влизат в публичен бял и черен списък до година

Комарджиите с ограничен достъп до игралните зали или лимит на залаганията

Хазартните оператори влизат в публичен бял и черен списък до година

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) пуска публични регистри за операторите на игри на късмета на интернет страницата си. В т.нар. бял списък ще влязат лицензираните хазартни оператори, а в “черния” - нелицензираните, обясни в сряда Калоян Кръстев, председател на комисията по хазарт.

Публичните регистри ще станат активни най-късно от 1 август 2013 г. Тогава трябва да приключи реализирането на европроекта, по който те са правят. Стойността му е 700 хил. лв., като средствата се осигуряват по оперативна програма “Административен капацитет”.

От сумата 500 хил. лв. са предвидени за създаването на единна информационна система на ДКХ. Освен регистрите тя ще бъде вързана със системите на Националната агенция по приходите и агенция “Митници”.

Новата информационна система ще позволи подаването на документите от хазартните оператори за получаване на лиценз по електронен път. Ще бъде модернизирана и интернет страницата на ДКХ.

Преброяването на комарджиите

В рамките на европроекта ще се направи и преброяване на пристрастените към хазарта. В момента няма статистически данни колко са комарджиите у нас, посочи Кръстев.

След преброяването ще се види дали това е сериозен проблем и какви мерки е необходимо да бъдат предприети. Ще се предложат промени в Закона за хазарта, които да ограничат достъпа на комарджиите в игралните зали, посочи Калоянов. По думите му пристрастените няма да се допускат до участие в хазартни игри или пък ще бъдат въведени лимити колко могат да залагат. Контролът дали това се спазва ще се следи от ДКХ, като собственици на казина и игрални зали също ще са задължени да не допускат силно пристрастените.

Пристрастеността към комара е сериозен проблем, сравним с наркоманията и алкохолизма, но за него в момента малко се говори и нищо не се прави. В Норвегия например около 2% от населението е пристрастено и това се отчита като проблем. Има здравни програми за отказване от зависимостта, посочи Кръстев.

Около година ще имат операторите на онлайн хазарта да се лицензират

От 9 месеца до една година ще продължи процесът по лицензиране на операторите на онлайн залаганията, каза Калоян Кръстев. По думите му вече има заявен интерес от български и чужди оператори.

Заявленията могат да се подават от 1 юли, когато влиза в сила новият Закон за хазарта. Според него операторите ще имат срок до 1 октомври да се лицензират. През това време трябва да бъдат приети промени в седем нормативни документа, както и да бъдат одобрени данъците, които ще плащат, посочи Калоян Кръстев.

В момента у нас действат стотици онлайн оператори, които не са регистрирани, като на десетки страниците им в интернет са преведени и на български. Рискът за играещите на нелицензирани сайтове за залагания е, че може въобще да не им бъдат платени печалбите или в най-добрия случай до една трета или една четвърт от спечеленото, каза Калоян Кръстев. По думите му държавната комисия по хазарта е получила десетки жалби от измамени от такива залагания.

Прогнозите на ДКХ са от регламентирането на онлайн залаганията в бюджета през 2013 г. от данъци да влязат поне 60 – 70 млн. лв. при песимистичен сценарий и до 100 млн. лв. при оптимистичен, посочи Калоян Кръстев.

И SMS игрите с лиценз за хазарт

Освен онлайн залаганията всички SMS игри вече също ще трябва да си вадят лиценз за хазартна дейност, напомни Калоян Кръстев. По думите му досега те се измъкваха заради пропуски в закона и с обяснението, че едва ли не правят викторини, програми с образователна цел или с обяснението, че наградите са от спонсори.

Мобилните оператори от играта “Големият кеш” например са прибрали печалба от 10.5 млн. лв., като получените SMS са били на стойност 17.5 млн. лв.

Всяка игра, която раздава награди от събрани SMS вече ще се смята за хазартна. Кратките съобщения с благотворителна цел, средствата от които се използват целево, като например “Българската Коледа” или “Великолепната шесторка”, не се смятат за хазартни, уточни Калоян Кръстев.

Без криза за хазарта

Кризата не се е отразила на хазарта у нас и комарджиите продължават да залагат. За 2011 г. платените данъци от организаторите на хазартни игри, които са 460, възлизат на 120 млн. лв., отчете Кръстев. По думите му това е с около 2 млн. лв. по-малко в сравнение с 2010 г.

Най-големи са приходите от тото и лото игрите, както и от игралните зали.

В момента у нас има 25 казина, 800 игрални зали и 12 бинго зали. Бройката им е без промяна през последните години, каза Калоян Кръстев. По думите му всички казина, в които няма жива игра, а само автомати трябва да премахнат надписа “казино”. Ако не го направят собствениците им ще бъдат санкционирани.

Споделяне

Още от Бизнес