Хазартният бранш протестира срещу вдигането на данъка

Увеличението на данъка върху хазартните дейности беше направено от управляващите прибързано и без ясна експертна обосновка. Това се посочва в официалната позиция на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ) във връзка с приетите от парламента в четвъртък промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Недопустимо е подобно решение, което засяга цяла индустрия, да бъде взето от законодателния орган в последния момент. Изразяваме несъгласие и с факта, че подобен тип законови промени се направиха, без да бъдат взети предвид лошите финансови прогнози за тази и следващата година. Това ще постави цял икономически сектор на ръба на оцеляването”, се посочва в позицията на експертите на организацията.

Увеличаването на данъчната ставка върху тото, лото и резултати от спортни залагания от 10 на 15 %, както и увеличението с близо 70% на данъка за игрални автомати за организиране на хазартни игри в игрални зали, е крайно решение, особено в настоящата икономическа ситуация. Ефектът от тази управленска мярка няма да бъде увеличаване на данъчните постъпления в бюджета, тъй като рязко ще намалеят фирмите, които подлежат на облагане. Очакванията на експертите от сектора са за фалит на малки и средни оператори и загуба на хиляди работни места.

Производителите на игрално оборудване също ще бъдат негативно засегнати поради силното стесняване на пазара. Рязко ще намалеят приходите в бюджета не само от преки данъци, но и от косвени данъци като ДДС върху потребяваните стоки, услуги и оборудване, осигуровки, заплати и др.

Между 20 и 30% е спадът на приходите в сектора заради финансовата криза, а около 60 игрални зали са прекратили дейността си от началото на годината, припомнят от браншовата организация.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?