Хазартното лоби скочи срещу промените за лотобилетите

Захари Бахаров с клип в интернет призовава политиците да не отнемат "мечтите на хората"

Хазартното лоби скочи срещу промените за лотобилетите

Съпротивата срещу готвеното ограничаване на лотоманията в България се разраства.

В отворено писмо Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев се обяви във вторник срещу внесените по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, като ги обяви за "популизъм" и "законодателен волунтаризъм". Бизнес организацията се оказа загрижена за цялата верига бизнеси, която ще понесе загуби от законопроекта – от хазартните компании до рекламните агенции и футболните клубове. Според експерта Тихомир Безлов щетите за хазартното лоби ще възлязат на около 500 млн. лв.

В понеделник подобно писмо разпространи и Българският футболен съюз, който ожали хазартните фирми, които били "едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол".

С позиция срещу промените излезе и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), обединяваща големите електронни медии.

"Националната лотария" пък пусна клип в интернет със Захари Бахаров, който призовава политиците да не отнемат "мечтите на хората".

Законопроектът на Валери Симеонов, който вече е в Народното събрание и има принципната подкрепа на ГЕРБ и БСП, предвижда силно ограничаване на продажбата и рекламата на лотобилети, включително обявяването на печелившите. Забранява се разпространението на билети, фишове, талони, както и изплащането на печалби за хазартни игри в обекти без лиценз от Държавната комисия по хазарта. Това сериозно би ограничило сегашното масово разпространение на талони за участие в лото и лотарийните игри на компаниите с участието на Васил Божков "Националната лотария" и "Лотария България", защото те се разпространяват в най-разнообразни търговски обекти.

Промените били "популизъм"

"Възразяваме срещу порочния законодателен подход да се обявяват промени, които засягат широк кръг предприемачи и граждани, без да е извършена изискуемата предварителна оценка за тяхното въздействие и да са оценени фискалните ефекти от евентуалното им прилагане. За пореден път се предлагат законодателни промени без обществено обсъждане и оценка на това как тяхното приемане ще се отрази на фиска", недоволстват от КРИБ, в която членуват двете основни компании в бизнеса с лотобилети - "Националната лотария" и "Евробет".

В писмото си КРИБ заявява "готовността си да защити българската индустрия и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси".

Бизнес сдружението показва загриженост към всички, които печелят на гърба на българите, предимно с по-нисък социален статус, които търкат билет с надеждата за лесни пари.

На първо място това са хазартните компании, които щели да внасят по-ниски данъци в бюджета.

"Компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни загуби за държавния бюджет, а оттам и за обществото, които се измерват в десетки и стотици милиони годишно", оплакват се от КРИБ.

Според организацията мащабната реклама на легалните оператори е стартирала през 2012 г. "По официални данни на Държавната комисия по хазарта към 2012 г. данъкът, платен от хазартните оператори, е под 20 млн. лв., за миналата 2017 г. е над 200 млн. лв. Тези числа ясно доказват, че чрез средствата на рекламата легалните оператори повишават приходите си за сметка на нелегалните такива, а това е от полза за държавния бюджет", твърдят представителите на бизнеса.

"Тежки последици" за телевизиите, рекламните агенции и БФС

"Тежки последици" щяло да има и за медиите, които са рекламополучатели и "за които такова необмислено и необсъждано с никого решение ще доведе до срив в приходите".

Загуби ще понесат и спортните клубове, при които рекламата от хазарт е важно перо за издръжка, а също така и всички рекламни агенции.

Въпросните спортни клубове вече се опълчиха на промените на Валери Симеонов. В понеделник Българският футболен съюз и футболните клубове призоваха управляващите да оттеглят предложенията си.

"Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси", призова БФС в писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и шефката на парламента Цвета Караянчева.

"За разлика от всички останали фирми, които плащат 10% корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15% върху всички приходи от билети. По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците", се казва в писмото на БФС.

Един от основните спонсори на БФС е "Еврофутбол". Голяма част от клубовете в елита са спонсорирани от "Ефбет", "Уинбет" и "Бет365". Сред спонсорите на българския спорт е и "Национална лотария".

Щели да се ликвидират "много работни места"

В писмото на КРИБ се изразява загриженост и за "множеството малки търговци, които разчитат много на продажбите на лотарийни билети, за да развиват своя бизнес". Според организацията през 2017 г. над 70 млн. лева са изплатени под формата на комисиони на разпространителите на лотарийни билети.

"Ако предлаганите промени станат факт, това на практика ще означава и ликвидация на много работни места", разтревожена е бизнес организацията.

Според нея предложените промени обслужват черния сектор в хазарта.

В писмото на КРИБ не се споменава нищо за милионите българи, които дават последните си пари, за да купуват лотобилети, подведени от рекламите за лесни и бързи пари.

Телевизионните оператори:

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която представлява големите телевизии, гълтащи десетки милиони левове годишно от реклами на хазарт, поиска текстовете да се подложат на обществена дискусия с бизнеса, експерти, медии. "Считаме, че е необходимо изготвянето на всеобхватен анализ за очакваните ефекти от промените. Изявяваме готовност да представим предложение, съгласувано с индустрията, за по-детайлна правна рамка, с акцент върху саморегулацията", посочва асоциацията.

"На първо място бихме искали изрично да подчертаем, че настоящото становище няма за цел да коментира взимането на управленски решения в рамките на провежданата държавна политика в областта на хазарта. Същевременно няма как да не посочим, че предложението за нова законова регулация е внесено при грубо нарушение на принципите за откритост и съгласуваност, пропорционалност и стабилност", пише още в позицията на АБРО.

Според тях "прибързаното приемане на неясна редакция на закона" няма да доведе до ползи за обществото. "Ефектът на законопроекта ще е двусмислено тълкуване и прилагане, липса на яснота и предвидимост за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри", пише в позицията на АБРО.

Захари Бахаров в клип: Лотарията накара хората отново да мечтаят

Освен писма до институциите хазартното лоби вкара в употреба и клип в интернет с водещия на "игрите на щастието" актьор Захари Бахаров, който изрежда редица "истини" за хазарта, като например тази, че "лотарията накара хората отново да мечтаят".

"Сега ние мечтаем политиците да не им отнемат и това", споделя Бахаров на зрителите си.

Самият клип агитира гражданите да се включат в национална петиция срещу "ликвидацията" на лотарията. Въпросната подписка ще се разпространява и в търговската мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?