Хазната дава с 2,1 млн. лв. повече за профилактика в базите на НОИ

Средствата, предвидени за програмата за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт за 2005 г. са 13 млн. лв. Това е с 2,1 млн. лв. повече от отпуснатите за тази година, съобщи прокуристът на дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих" (ПРО) ЕАД Симеон Мончев, цитират от БТА.

ПРО ЕАД изпълнява 65-70 процента от програмата на НОИ. Отпуснатите за 2004 г. 10,9 млн. лв. за профилактика и рахабилитация вече са изразходвани. Мончев съобщи, че се очаква през 2005 г. програмата да започне средата на февруари.

Право на парични помощи по програмата имат осигурените за всички социални рискове, без трудова злополука, професионална болест и безработица, осигурените за инвалидност, старост, смърт и за трудова злополука и професионална болест, получаващите лична пенсия за инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест с някои изключения.

Изисква се най-малко 6 месеца непрекъснат осигурителен стаж непосредствено преди месеца на постъпване в балнеолечебното заведение.

Размерът на паричната помощ включва изцяло средствата за основните медицински услуги, нощувките по цени, определени в договорите между НОИ и дружествата, и частична парична помощ за хранене - по 4 лева дневно. Помощта се предоставя еднократно в годината, като продължителността на престоя в лечебното заведение е от 10 до 15 дни. Лекуващите се плащат туристическа такса 1 лев на ден.

През тази година броят на ползвалите програмата за профилактика и рехабилитация е 37 778 души, което и с 19,63 процента повече от миналата година. Приблизително две трети от ползвалите програмата са жени. Най-висок е относителният дял на лицата със заболявания на опорно -двигателния апарат, следват заболявания на периферната нервна система и на централната нервна система.

В резултат на програмата се намалява с 42,75 процента броят на лицата, ползвалите отпуск за временна неработоспособност. Броят на дните, ползвани като отпуск за временна нетрудоспособност пък са спаднали с 48,91 на сто. С 33,1 на сто се намалява средната продължителност на временната неработоспособност на едно лице, сочи анализ на НОИ, направен чрез представителна извадка от 1 089 души, ползвали правото на рехабилитация през първото полугодие на 2003 година.

ПРО ЕАД стопанисва 61 обекта. От тях само 25 са в експлоатация, останалите са недовършени или има проблеми със собствеността им. По програмата на НОИ работят 17 обекта във Велинград, Бургаски минерални бани, Вършец, Габрово, Банкя, Костенец, Павел баня, Старозагорски минерални бани, Стрелча, Сливенски минерални бани, Тетевен, Хасковски минерални бани, Хисар и Баня.

Споделяне

Още от България