Хазната ощетена с 800 000 лв. от просветното ведомство

От Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) алармираха в четвъртък за нарушения при търг за хардуер на Министерството на образованието и науката, който ощетявал с 800 000 лв. държавната хазна.

Според организацията, при провеждането на обществената поръчка за доставка на хардуер за системата на народната просвета са извършени фрапиращи манипулации.

Непосредствено след обявяване на процедурата за провеждане на търга, БАИТ е уведомила с писмо номер 84 от 20 август 2007 г. министър Даниел Вълчев за сериозни пропуски и недостатъци, заложени в заданието и методиката за оценка, които позволяват заобикаляне на закона и манипулиране на крайната оценка. Към днешна дата не е получен отговор от страна на образователното министерство.

В резултат на това е бил проведен търг образец за корупционни практики, посочват от БАИТ. От протокола на комисията ставало ясно, че съществена част от фирмите-участнички са отстранени по формални причини, а други са класирани благодарение на манипулативно заложени показатели, които не може да бъдат реално измерени или са предварително договорени с  фаворизираната фирма.

Затова асоциацията настоява изпълнението на търга да бъде преустановено, а офертите на кандидатите да се преразгледат от комисия с участието на експерти на БАН, БАИТ и други специалисти.

Споделяне

Още от Бизнес