Хазната плаща рекордни 233 хил. евро по две дела в Страсбург

Хазната плаща рекордни 233 хил. евро по две дела в Страсбург

Българската държава ще плати рекордната за страната сума от 233 хил. евро по две спечелени срещу нея дела в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Правителството одобри плащането на сумата в четвъртък.

Това са поредните плащания по спечелени срещу страната дела, заведени в Страсбург от български граждани, които са преценили, че правозащитната и правораздавателната система в страната са нарушили човешките им права. България е една от европейските страни с най-много дела в ЕСПЧ.

И двете дела са свързани с незаконосъобразно лишаване на жалбоподателите от имотите им.

По делото "Кехая и други срещу България", жалбоподатели са 15 жители на град Сърница, Велинградска община. Те са наследници на жена, притежавала земи в Сърница преди колективизацията през 50-те години на миналия век. С решение от октомври 1996 г. земите са реституирани на жалбоподателите, но 4 години по-късно ВКС преразглежда делото, въпреки окончателния характер на решението от 1996 г.

В решението на ЕСПЧ се казва, че, лишавайки от правна сила съдебното решение от 1996 г., властите са нарушили принципа на правна сигурност и незаконосъобразно са лишили жалбоподателите от имотите им. Съдът реши, че България трябва да реституира земите или, при липса на реституция, да плати общо сумата от 79 200 евро за материални вреди. Освен това, на г-н Кехая са присъдени 2000 евро и по 1500 евро на всеки един от останалите 14 жалбоподатели за неимуществени вреди. Присъдени са и 500 евро общо на всички за разходи и разноски по делото. Общото присъдено обезщетение е в размер на 102 700 евро.

По делото "Кирилова и други срещу България" общата сума, която държавата трябва да изплати, е в размер на 130 730 евро. Тя е за нарушаване правото на собственост. Жалбоподателите - шестима български граждани, не са получили определените им като обезщетение апартаменти след отчуждаване на техни недвижими имоти в периода 1983 -1990 г. Съдът е констатирал, че за дългия срок от отчуждаването на имотите жалбоподателите са останали без обезщетението, предвидено във вътрешното законодателство, и са живели в несигурност.

С тези обезщетения сумите, които държавата изплаща по спечелени срещу нея дела в Страсбург за погазване на човешките права вследствие на несвършена или лошо свършена правоохранителна или правораздавателна работа, надхвърлят половин милион евро.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?