Хазната се похвали с повече събрани данъци и осигуровки

Повече пари за данъци и осигуровки са влезли в Националната агенция за приходите (НАП) за осемте месеца на 2007 г. в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от ведомството в неделя. Според НАП увеличението на приходите се дължи на повишената събираемост.

До 31 август 2007 г. са събрани 7,5 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски, съобщиха от НАП. 

Постъпленията от преки данъци (данък върху доходите, корпоративни данъци) за периода са с 642 млн. лв. повече спрямо първите 8 месеца на миналата година въпреки намаляването на ставките и увеличаването на необлагаемия минимум, съобщават от агенцията. 248 млн. лева повече са влезли в хазната от данък върху доходите спрямо 2006 г. Много съществено е нараснала и сумата на внесения данък върху доходите по трудов договор, като увеличението е с близо 208 млн. лв., съпоставено със същия период на м.г.

Приходите от ДДС за първите осем месеца на годината са близо 1,9 млрд. лв. или 68,9  на  сто от планираните за цялата 2007 година.

При осигурителните вноски също се наблюдава трайна тенденция за подобряване на събираемостта. До края на август 2007 г. са събрани с 436 млн. лв. повече социални и здравни осигуровки. В бюджета на държавното обществено осигуряване са постъпили общо 2 млрд. лв. социално-осигурителни вноски, което е с близо 255 млн. лева повече, отколкото през миналата година.

Постъпленията от здравни осигуровки  също са се увеличили. Към 31 август тази година те са близо 493 млн. лв., което е с над 79 милиона повече от 2006 г.

Към 31 август в НАП са събрани общо 75,2 на сто от всички данъчни и осигурителни постъпления, предвидени за цялата 2007 г. Това е повече от миналогодишните 65 на сто изпълнение на приходите по същото време.

"Изпълнението на данъчните и осигурителните приходи до края на август показва тенденцията за увеличение на постъпленията в бюджета, въпреки намалените данъчни ставки и осигурителна тежест. Това е ясен сигнал, че все повече фирми и граждани в България предпочитат да "излязат на светло" и да платят своите задължения", се посочва в изявление на изпълнителния директор на НАП  Мария Мургина.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?