Хазната ще пръсне нови 1 млрд. лв. за саниране през 2017 г.

Ремонтът на избрани частни жилища се очертава като абсолютният приоритет на бюджета за догодина

Хазната ще пръсне нови 1 млрд. лв. за саниране през 2017 г.

Управляващите ще пръснат нови 1 млрд. лв. чрез спорната програма за саниране на жилищата през 2017 г. Това става ясно от изказване на зам.-председателката на бюджетната комисия в парламента Диана Йорданова пред радио "Фокус" – Бургас.

Така излиза, че санирането ще е абсолютният приоритет №1 на бюджет 2017 въпреки обещанието на финансовия министър Владислав Горанов преди няколко седмици това да са образованието и отбраната.

Обновяването на избрани частни апартаменти излиза безплатно на собствениците им, но се плаща от всички българи, дори от онези, които нямат собствени апартаменти или къщите им не отговарят на условията на програмата.

Държавната хазна вече отпусна 1 млрд. лв. за санирането, но те почти се изчерпаха за обновяването на около 2000 сгради.

След трудния старт на програмата желаещите лавинообразно започнаха да нарастват, като от месеци е ясно, че ресурсът не достига и ще се върви към приоритизиране. На първо място пари ще се дават на по-старите панелни жилища.

"През 2017 или най-късно 2018 г. подкрепата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще бъде със съфинаниране от страна на собствениците", обяви през пролетта зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Още в края на юли регионалният министър Лиляна Павлова направи заявка към финансовия министър Владислав Горанов, че очаква нов милиард за санирането през 2017 г. От изявлението на Диана Йорданова става ясно, че искането е удовлетворено на 100%.

Тогава Павлова отчете, че по националната програма вече има 4000 заявления за участие, като близо 2000 от сградите вече имат сключени договори.

"Все по-голям е интересът и се надявам в рамките на процедурата по утвърждаване на закона за държавния бюджет за 2017 г. да бъде гласуван вторият милиард, за да можем от следващата година да продължим, и следващите 2000 сгради, които са чакащи, да могат да влязат също в процедура", каза тогава Лиляна Павлова.

Въпреки извънредният милиард за санирането – ресурс, който няма да получи нито една друга сфера, Диана Йорданова твърди пред "Фокус", че приоритети на бюджет 2017 щели да бъдат образованието и здравеопазването.

Тя потвърди и обещанието на финансовия министър да не се увеличава лимита на дълга с новия бюджет, а финансите на държавата тази година да приключат с дефицит, клонящ към нула. Догодина няма да има промени на данъчни ставки, обеща още Йорданова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?