ХДС изключва възможността за сътрудничество с крайнодясната "Алтернатива за Германия"

Волфганг Шойбле

Висши представители на консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел, които са заплашени от болезнени загуби на провинциални избори този месец, изключиха възможността за съставяне на коалиции с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде Ройтерс.

"Ясно заявявам по този въпрос: не с АзГ", каза пред в. "Билд ам зонтаг" председателят на Бундестага и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Изявлението му е в унисон с позицията на Меркел, която изключва възможността за коалиция с АзГ, въпреки че други членове на нейния Християндемократически съюз (ХДС) изразяват готовност да работят с антиислямската партия.

АзГ за първи път влезе в парламента на Германия след парламентарните избори миналата година и има депутати в регионалните парламенти на 14 от 16-те провинции. След изборите в двете провинции този месец очаква се партията да влезе в законодателните събрания на Бавария и Хесен.

Представители на ХДС в провинциите Бранденбург и Саксония, където има избори догодина, изразяват готовност за коалиции с АзГ.

Консервативният блок на Меркел, включващ нейните християндемократи и баварските им партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС), губи подкрепа от изборите миналата година.
Консерваторите сформираха коалиция със социалдемократите през март, след като първият опит на Меркел да състави правителство след изборите през септември миналата година завърши без успех.

Социологическите данни предполагат, че ХСС ще загуби абсолютното си мнозинство в Бавария на изборите в неделя, на които се очаква гласоподавателите да се обърнат към Зелените и АзГ.

Вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер също изключи възможността за коалиция с Азг в Бавария.

"Няма да има коалиция между съюза и АзГ. Не, не, не!", заяви той пред в. "Велт ам зонтаг", имайки предвид съюза между християндемократите и неговата партия.

Малка група евреи подкрепи АзГ, въпреки че лидери на крайнодясната партия са упреквани, че омаловажават значението на Холокоста и критикуваха паметник на жертвите му. Вчера във Висбаден те създадоха политическа група, наречена "Евреи в АзГ", чиято цел е да насърчава подкрепата за партията, която казва, че ислямът е несъвместим с германската конституция.

"Ние не сме религиозна организация, ние сме политическа организация", заяви лидерът на групата Волфганг Фул.

По думите му хората, които искат да се присъединят към тях, трябва да отговарят на две изисквания: членство в АзГ и етническа или религиозна връзка с еврейската вяра.

През юни германски политици порицаха съпредседателя на АзГ Александер Гауланд, след като той каза, че Хитлер и нацистите са "само курешка в 1000-годишната успешна германска история".

А лидерът на АзГ в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке предизвика гневни реакции миналата година, когато нарече паметник в Берлин на жертвите на Холокоста "мемориал на срама" и каза, че книгите по история би трябвало да бъдат пренаписани, за да се наблегне повече на германските жертви.

Фул обаче отхвърли тези опасения и заяви, че АзГ е най-произраелската партия в Германия, не на последно място защото подкрепя правото на еврейската държава да смята целия Ерусалим за своя столица.

"АзГ е изключително произраелска партия, вероятно най-произраелската партия в Бундестага", където АзГ е третата по големина политическа сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа