Хеликоптер на ООН обстрелван в Южен Судан, Бан Ки-мун призова за преговори

Хеликоптер на ООН обстрелван в Южен Судан, Бан Ки-мун призова за преговори

Хеликоптер на ООН е бил подложен на обстрел в Южен Судан, при опит за евакуация на персонал, съобщава в неделя РИА Новости.

"Инцидентът се е служил в близост до населеното място Юай по време на евакуация. Никой не е ранен", заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак, с уточнението, че "силите на ООН полагат усилия за защита на своя персонал и граждански лица в Южен Судан".

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя да бъде прекратен задълбочаващият се конфликт в страната и призова всички страни да договорят политическо решение на кризата, предадоха Ройтерс и ДПА.

Бан Ки-мун се обърна към президента Салва Киир и бившия вицепрезидент Риек Мачар "да седнат на масата и да намерят политически изход" от ситуацията.

"Те носят отговорност пред народа на Южен Судан да сложат край на кризата и да намерят политически средства за разрешаване на различията им," заяви генералният секретар на ООН на пресконференция във Филипините в неделя.

Африканският съюз призова за примирие по време на коледните празници, а неговата председателка Нкосазана Дламини-Зума определи като военно престъпление убийствата на цивилни и на миротворци на ООН, посочва още Ройтерс.

Обстановката в Южен Судан е нестабилна от миналата неделя, когато бившият вицепрезидент Риек Мачар се опита да отнеме със сила властта от президента Салва Киир, уволнил Мачар през юли.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?