Хеликоптер на ООН обстрелван в Южен Судан, Бан Ки-мун призова за преговори

Хеликоптер на ООН обстрелван в Южен Судан, Бан Ки-мун призова за преговори

Хеликоптер на ООН е бил подложен на обстрел в Южен Судан, при опит за евакуация на персонал, съобщава в неделя РИА Новости.

"Инцидентът се е служил в близост до населеното място Юай по време на евакуация. Никой не е ранен", заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак, с уточнението, че "силите на ООН полагат усилия за защита на своя персонал и граждански лица в Южен Судан".

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя да бъде прекратен задълбочаващият се конфликт в страната и призова всички страни да договорят политическо решение на кризата, предадоха Ройтерс и ДПА.

Бан Ки-мун се обърна към президента Салва Киир и бившия вицепрезидент Риек Мачар "да седнат на масата и да намерят политически изход" от ситуацията.

"Те носят отговорност пред народа на Южен Судан да сложат край на кризата и да намерят политически средства за разрешаване на различията им," заяви генералният секретар на ООН на пресконференция във Филипините в неделя.

Африканският съюз призова за примирие по време на коледните празници, а неговата председателка Нкосазана Дламини-Зума определи като военно престъпление убийствата на цивилни и на миротворци на ООН, посочва още Ройтерс.

Обстановката в Южен Судан е нестабилна от миналата неделя, когато бившият вицепрезидент Риек Мачар се опита да отнеме със сила властта от президента Салва Киир, уволнил Мачар през юли.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?