Хеликоптер се включва в гасенето на пожара край Арбанаси

Сн. БГНЕС

Петтонен хеликоптер се включва в гасенето на пламналата в ранния следобед в четвъртък борова гора край великотърновското село Арбанаси, което е архитектурен резерват. Машината отива на помощ на събралите се на мястото на пожара огнеборци от Велико Търново, Горна Оряховица, Антоново, Севлиево и Дряново, военни от горнооряховското поделение и студенти от местното военно училище, горски и доброволци, които няколко часа се опитват да се борят с огнената стихия.

Вода върху пламъците вече излива самолет на компанията "Фортуна Ер".

 

По различни данни горят между 100 и 200 дка борова гора, но е трудно да се прецени площта на огъня заради голямата задименост. Според първоначални данни той е тръгнал от запалени сухи треви в района на телевизионната кула и резиденцията пламна. Вероятната причина е човешка небрежност, коментира кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, който е на мястото на пожара с областния управител Пенчо Пенчев и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

 

Усилията на всички са насочени към спиране на хода на огнените пламъци към Ксилифор, с. Шереметя и самото село Арбанаси, като засега вероятността това да стане е малка. Няма опасност за населението.

 

Затворен за движение е пътят в посока село Шереметя и Горна Оряховица през Арбанаси. Екипи на полицейските управления във Велико Търново и Горна Оряховица дежурят в района.

 

Два пожара пламнаха по-рано през деня около главен път София - Велико Търново - Варна. Горяха сухи треви в района на Пушевския кантон, преди старата столица и в този на с. Шереметя. Осем огнеборци с две коли потушаваха пламъците. Снощи в Горна Оряховица пък горя цех за производство на вафли. От прилежащо към цеха помещение пожарникарите са извели 90-годишен мъж, който е настанен за наблюдение в МОБАЛ "Св. Иван Рилски", с обгазяване без опасност за живота. Причината за пожара е техническа неизправност във вентил на газова бутилка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?