Хелзинкският комитет обвини ВСС в сплашване на магистрати

Българският хелзинкски комитет (БХК) остро разкритикува в петък решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да накаже председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Преди ден ВСС намали заплатата на съдия Тодорова с 15% за 2 години заради забавени от нея 57 дела. Други двама съдии, нейни колеги от наказателното отделение на Софийския градски съд, бяха наказани съответно със "забележка" и намаляване на заплатата с 10%.
 
"БХК държи магистратите да носят отговорност за изпълнение на високата си длъжност. Ние обаче се противопоставяме на злоупотребата с дисциплинарна власт с цел сплашване на опонентите и смачкване на съпротивата им срещу безчинствата на властимащите, в частност ВСС", се казва в позицията на правозащитната организация.

Според БХК наказанието на Тодорова е било предизвестено и е било заради "реформаторската ѝ дейност" в системата. Организацията припомня, че през лятото главният съдебен инспектор Ана Караиванова и шефът на етичната комисия във ВСС Цони Цонев са "заклеймили съдията заради критичната ѝ публична позиция по проблемите на съдебната власт".

Тогава съдийският съюз поиска оставката на ВСС заради кадровата политика на съвета и в частност избора на Владимира Янева за ръководител на Софийския градски съд.
 
"Гонението, което "дисциплинирането” ѝ представлява, е нарушение на Европейската конвенция по правата на човека, защото е по същество наказание за публичното изразяване на мнението ѝ срещу ВСС", се казва в позицията на БХК. Неправителствената организацията смята, че изявленията на Караиванова и Цонев са опорочили дисциплинарното производство и презумпцията за невинност.

БХК напомня, че проверката на наказателното отделение започна заради изнесените от Mediapool факти за едно от делата за злоупотребите в "Софийски имоти", гледано от Владимира Янева.

"Вместо да провери конкретно Янева по сигналите за нейни лични злоупотреби, ВСС направи обект на своето дисциплиниране всички наказателни съдии, за да обхване и реформаторите от Съюза на съдиите. От всички предложени досега единствено Янева не е наказана. Ще бъде очарователно, когато тя си и остане така", заявяват още от Българския хелзински комитет.

"Отделно от това, методологията на ВСС за оценка на изпълнението на магистратите е негодна. Тя не отчита нито сложността на делата им, нито качеството на постановяваните от тях актове. Съдии, които държат на качеството и чиито актове поради това не се отменят, са грешни по стандарта на ВСС. Така и наказаната съдия Тодорова - в последните няколко години тя има една-единствена отменена присъда", се казва в декларацията.

В нея БХК припомня, че Съюзът на съдиите начело със съдия Тодорова ,е носител на голямата награда "Човек на годината 2011" за защита правото на гражданите на автентично правосъдие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?