Хелзинкският комитет: ВСС руши независимостта на съдебната система

Хелзинкският комитет: ВСС руши независимостта на съдебната система
С поредицата травматизиращи съдебната система зависими избори на Висшия съдебен съвет поставят сериозно въпроса за настоящия му персонален състав, обяви в понеделник Българският Хелзинкски комитет по повод избора на Владимира Янева за ръководител на Софийския градски съд. Неправителствената организация изразява своето "дълбоко смущение" от този акт на т.нар. правителство на съдебната власт.

"Този избор изглежда дотолкова нелегитимен, че делегитимира самия ВСС", се казва в позицията на БХК.

Организацията изразява "силна съпричастност със съдиите, които са до крайност фрустрирани в потребността си от независимо, порядъчно управление на системата, в която влагат професионалните си живот и убеждение".

"Напомняме, че независимата съдебна власт е определяща за върховенството на закона. Без върховенство на закона няма права. Между гражданите и безправието стоят единствено безпристрастните съдии. Настоящето управление настъпателно руши това", допълват от организацията.

Писмото на БХК е изпратено до председателя на Върховния касационен съд, главния прокурор, ВСС, министър-председателя, правосъдния министър и председателя на Народното събрание.

Владимира Янева спечели вота във ВСС в конкуренция с Величка Цанова , подкрепена от 109 столични съдии, както и съдия Десислав Любомиров, който представи изключително детайлна концепция за подобряване работата на СГС. И двамата конкуренти на Янева са с по-голям стаж от нея, а новият председател на едно от ключовите съдилища в държавата има 8 години като съдия, от които четири, прекарани в отпуск майчинство.

Тя започва кариерата си като прокурор и за около 10 години достига до председателското място. Преди обявения за предизвестен избор, тя не се е явявала за конкурс в системата. Веднага след него Янева призна, че е семеен приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Преди ден председателят на ВКС Лазар Груев призова съдиите да говорят, за да защитят своята независимост и също говори за "предизвестения избор" на Янева.

Още по темата
Още от България