Хелзинският комитет търси “Човек на годината“

Стартира приемът на номинации за годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет "Човек на годината", съобщиха от организацията в сряда. От 1 септември всеки може да номинира човек или организация за конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г.

Подробните критерии и формата за номиниране, са на специалния сайт, където може и да направи своята онлайн номинация и да гласува за наградата на публиката сред предложените кандидати.

"Търсим постъпки с потенциал да отключат промяна, прецедент в правозащитната сфера, оригинални и творчески. Тези постъпки и хората зад тях често остават нечути и недооценени. Искаме да ги отличим, искаме и да катализираме процесите на мислене и борене за човешки права в България", кaза Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председател на журито.

През 2009 г. в наградите "Човек на годината" бяха допуснати 22 номинации, като пирзът отиде приучредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева.

Наградите "Човек на годината" нямат финансово изражение, а символично признание.

Освен през сайта, номинации се приемат и на [email protected] или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2010 г. включително. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 ноември до 6 декември 2010 г. Награждаването ще е на 10 декември, Международния ден за правата на човека, на тържествена церемония в София.

Споделяне

Още от България