Хемингуей бил съветски шпионин

Хемингуей бил съветски шпионин

През 40-те години на миналия век Ърнест Хемингуей е фигурирал в списъците на съветските агенти в САЩ под кодовото име "Арго". Това заключение е публикувано в книгата "Шпиони: Възход и падение на КГБ в Америка", издадена от Йейлския университет, чийто автори са Джон Хейнсъм, Харви Клер и Александър Василев.

Василев през 90-те години е имал достъп до архивите на КГБ и книгата е базирана на неговите записки, съобщава "Гардиън".

Според авторите Хемингуей е бил вербуван през 1941 г. малко преди пътуването му в Китай. Цитира се съобщение, че писателят "многократно е изразявал желание и готовност да ни помага" при срещите си със съветски агенти в Хавана и Лондон.

Хемингуей обаче не е бил натоварен с нито една политическа задача и не се е сдобивал с никаква "политическа информация". Контактите с него са били прекратени в края на 40-те.

От книгата "Шпиони: възход и падение на КГБ в Америка" по-рано стана известно името на съветския ядрен шпионин в Лондон през 40-те – австрийският физик Енгелберт Брода, който е работил в Кембридж.

Споделяне

Още от