Хенри Кисинджър е претърпял сърдечна операция

91-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е претърпял сърдечна операция в болница в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Кисинджър се възстановява след подмяна на аортната клапа.

Роденият в Германия еврейски бежанец Хенри Кисинджър служи като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Той има принос за дипломатическото отваряне на Китай, за американско-съветските преговори за контрол над въоръжаването, за разширяване на връзките между Израел и арабските му съседи и за Парижкото мирно споразумение със Северен Виетнам от януари 1973 г., след което получи Нобелова награда за мир.

Кисинджър е известен като брилянтен дипломат, макар че някои опоненти го критикуват заради подкрепата му за антикомунистически диктатури най-вече в Южна Америка.

След като напусна американското правителство Хенри Кисинджър основа влиятелна консултантска фирма в Ню Йорк. Той е член на управителните съвети на различни форуми за външна политика и сигурност и е търсен от медиите коментатор по международни теми.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?