Хенри Кисинджър навършва 90 години

Хенри Кисинджър навършва 90 години

Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на президента на САЩ Хенри Кисинджър, смятан за патриарх на американската дипломация и външнополитическа стратегия, навършва днес 90 години, съобщават осведомителните агенции в понеделник.

Тази година юбилеят на Кисинджър съвпада с деня на ветераните от войните, който САЩ отбелязват всяка година в последния понеделник на май. Самият Кисинджър също е ветеран. В края на Втората световна война той е служил в американското разузнаване и контраразузнаване в родната си Германия.

Той е бил едва на 15 години, когато неговите родители от еврейски произход напускат нацистка Германия. Това именно прави невъзможни шансовете му да стане президент на САЩ.

Твърди се, че Кисинджър научил английски език за няколко седмици, след като пристигнал в Ню Йорк. В неговия плътен басов глас обаче винаги се е долавял германският акцент, превърнал се в негова отличителна черта.

Кисинджър завършва история и политически науки в Харвард. Политическата му кариера е своеобразно сбъдване на американската мечта. През 1973 г. Кисинджър спечели Нобеловата награда за мир заедно със северновиетнамския си колега Ле Дък Тхо, който обаче се отказа от нея. Кисинджър е отличен заради усилията му за прекратяване на Виетнамската война. Смята се, че най-голямата му заслуга е поставянето на основите за открити отношения между САЩ и Китай.

Днес Кисинджър ходи с бастун, но е запазил острия си ум  и език. Пред ИТАР-ТАСС юбилярът коментира състоянието на американо-руските отношение и в частност създалото се напрежение. Според бившия дипломат номер едно, Вашингтон и Москва преживяват един от онези периоди на раздразнителност, възникващи от време на време след разпадането на СССР. Сегашното напрежение е породено от американските критики на вътрешнополитическия живот в Русия и от ответната бурна реакция на Кремъл, но също така и от различия в позициите за Сирия, Иран и противоракетната отбрана.

"Подобна динамика не отговаря на дългосрочните интереси на нито една от двете страни. Трябва да се преодолее стереотипното мислене. Неотложна е трезва и ясна оценка на бъдещите предизвикателства", подчертава Кисинджър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят