Хенриет ван Линден: Корупцията е най-скъпо струващото прегрешение

Корупцията е най-скъпо струващото прегрешение, защото спира инвестициите, икономическия растеж и подкопава събирането на данъци. Това заяви посланикът на Холандия у нас Хенриет ван Линден по време на публична дискусия "Свобода, сигурност, правосъдие" в Балчик. Баронеса ван Линден коментира, че в България трябва ясно да се дефинира що е корупция, "за да не се окаже борбата срещу недъга "буря в чаша вода".

Балчик е сред осемте български града, в които кръг "Европейски диалог" и посолството на Холандия в България провеждат кампанията "Европейски посоки". Тя се осъществява по време на холандското председателство на Европейския съюз и включва дискусии по важни за европейското бъдеще на България теми.

Дискусията в Балчик се провежда в момент, когато остро критични доклади на експерти от Европейската комисия върнаха в дневния ред на обществото темата за неефективното правосъдие, за липсата на управленска воля и правни инструменти за борба с организираната престъпност и корупцията.

Марлис Бос - експерт по стратегическо планиране и анализи в "Асер институт" в Холандия, препоръча в българските съдилища да бъдат назначени съдебни секретари, за да стане правосъдната система по-прозрачна за обществото.

Споделяне

Още от България