Херо Мустафа обеща още санкционирани заради корупция

"Стъпка по стъпка, малко по малко"

Херо Мустафа, сн. БГНЕС

"Забраната, която САЩ обявиха миналата седмица, беше първа, а не последна. Надявам се хората да виждат това като първата стъпка", коментира посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Стъпка по стъпка, малко по малко", каза Херо Мустафа на български език пред журналисти, след като участва в кулинарна демонстрация на американско говеждо месо в София.

Тя посочи, че между България и САЩ има много успешен стратегически диалог.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ санкционира спец съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който позволи на обвинения в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия.

Миталов и семейството му нямат право да влизат в САЩ, тъй като "той е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България"

Херо Мустафа коментира, че България има важна роля на Западните Балкани и затова на посещение у нас е помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

В понеделник Палмър се срещна с премиера Бойко Борисов.

"Купуването на F-16 укрепи връзката между двете страни"

"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ", казал Борисов по време на срещата.

Двамата са обсъдили срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. и приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов посочил, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни.

"Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО. А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни", казал премиерът Борисов.

България закупи 8 изтребители от САЩ и "Локхийд Мартин" за 2.1 млрд. лева, като планира да закупи още толкова.

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е нараснал с 3.7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г..

"От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика", добавил министър-председателят Бойко Борисов.

Пак визите

По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

След срещата си с Тръмп в Белия дом миналата година Борисов коментира, че е убеден, че визите ще паднат.

САЩ твърдят, че въпросът за визите е технически и те няма да паднат докато не бъде изпълнено изискването отказаните визи да са под 3%. В момента този процент е около 10-11.

Енергийна сигурност

По време на срещата в понеделник е било оценено високо енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър са обсъдили също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона", посочил министър-председателят Бойко Борисов.

Той добавил, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

"НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона", казал премиерът Бойко Борисов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България