Херо Мустафа: Ще подкрепим нашите партньори за върховенството на закона

"Отношенията с Европейския съюз ще станат по-силни"

Херо Мустафа

"България ще продължи да бъде важен съюзник за Съединените щати. Аз ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега повече от всякога ние имаме нужда да подкрепим нашите партньори включително и за опазване на върховенството на закона", коментира посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа в първото си интервю, след като новият президент Джо Байдън встъпи в длъжност.

Пред БНР дипломатът не коментира конкретни аспекти, които засягат България. За газовите проекти "Турски поток" и "Северен поток" Херо Мустафа посочи, "енергетиката е важен въпрос за американските администрации през последните две десетилетия и новата администрация ще продължи да се съсредоточава върху въпросите на енергетиката".

"Относно въпросът ви за Турски, Северен поток и останалите тръбопроводи, аз ще изчакам новата администрация да предложи своята посока на движение, преди да коментирам", каза тя. 

Херо Мустафа е била съветник на Джо Байдън по близкоизточните въпроси, докато той е бил вицепрезидент. 

"Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му също бяха посочени важните теми – любов, надежда, оптимизъм – точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща – вчера Джо Байдън каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това", каза посланик Мустафа. 

"Рано е да се каже какво би предприела новата администрация, те са от ден на новата си служба и очевидно приоритет ще бъде справянето с пандемията, наред с това аз съм уверена, че отношенията с Европейския съюз, които са били винаги важни, ще станат по-силни. Очаквам с нетърпение още по-близко сътрудничество с моите колеги от Европейския съюз", каза Мустафа на въпрос за дали САЩ ще се върнат към трансатлантическото сътрудничество в пълнота.

На въпрос за точките на напрежение и в каква посока ще е промяната на политиката към Русия Херо Мустафа каза, че номинираният за държавен секретар Антъни Блинкен ще продължи да работи по тези въпроси.

"Аз не искам да изпреварвам събитията, но тези въпроси не са нови за нашите законодателни органи и съвсем скоро ще чуем информация от Конгреса и тогава ще можем да говорим по – подробно".

"Демокрацията излиза по-силна от изпитанията"

"Насилието и беззаконието нямат място в никоя демократична система. Но това,  което е важно за мен след събитията от щурма на Капитолия, е бързото възстановяване на реда и изправяне пред правосъдието на нарушилите закона...Встъпването в длъжност на нов президент е красиво, символично събитие, което ме изпълва с огромна гордост и благоговение за всичко това, което Америка олицетворява", коментира тя. 

"Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън голям късмет и успех и каза също, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания".

Като пример Херо Мустафа посочи възможността на досегашния президент Тръмп да внесе пред съда твърдения за измами по време на изборите през ноември дори пред Върховният съд.

"И по всички 60 дела съдиите проведоха справедливи съдебни процеси, произнесоха се със съдебни актове съгласно американското право, и в много от случаите тези съдебни актове дори бяха постановени от съдии назначени от същия президент – ето това е силна демокрация".

"Джо Байдън е обединител"

В отговор на въпрос какво е основното предизвикателство за президента Джо Байдън, който встъпва в длъжност за пръв път в условията на продължаваща процедура по импийчмънт на предшественика му Доналд Тръмп, Херо Мустафа коментира:

"Предизвикателството е същото като това, пред което са били изправени всички неотдавнашни президенти – да насърчават единството, както и пътя напред на нашата страна.Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му също бяха посочени важните теми – любов, надежда, оптимизъм – точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща – вчера Джо Байдън каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това".

Споделяне

Още по темата

Още от България