Херо Мустафа след щурма на Капитолия: Благодарна съм за подкрепата на българите

Херо Мустафа

"Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирният преход във властта, посредством честни избори, е в сърцето на тази демокрация. Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати". Това посочва американският посланик у нас Херо Мустафа в позиция по повод щурма на Капитолия.

"Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме. Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия", заявява дипломатът.

"Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване. За щастие посегателството над нашия храм на демокрацията – сградата на Капитолия в САЩ – беше предотвратено и тези, които участваха в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона", добавя тя. 

Тя посочва, че американските законодатели са се върнали веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори. 

"Президентът Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент Байдън. Демокрацията надделя".

"Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство. Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация. Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават", завършва позицията на Херо Мустафа. 

По-рано България осъди случилото се. 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев каза, че "насилието никога не е решение, а общественият ред трябва да бъде възстановен, за да има мирен преход на властта".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?