Херо Мустафа след среща с Борисов: Не е моя работа да зова за оставки

Бойко Борисов и Херо Мустафа, сн. архив

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американската посланичка у нас Херо Мустафа във вторник, ден след като американското посолство заяви ясна подкрепа за протестите, чиито искания са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев

Срещата в Министерския съвет е продължила близо 30 минути и след нея нямаше изявления, но бе потвърдена от Министерския съвет. Посланичката избегна среща с журналисти.

В понеделник вечерта посолството на САЩ у нас публикува позиция в подкрепа на мирните демонстрации като основно демократично право. В текста освен това се казва:

"Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона."

След срещата с премиера посланик Посланик Мустафа е заявила пред "Свободна Европа", че не е нейна работа да призовава "за оставката на което и да било длъжностно лице".

Така тя отговаря на въпрос дали позицията на САЩ означава подкрепа за двете основни искания на протестиращите.

"Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа."

"Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II", се казва в отговора на посланичката, изпратен по електронната поща.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията на плажа в Росенец и протестите пред морската резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

EK подкрепи мирните протести

Във вторник Европейската комисия също подкрепи мирните протести. 

Винаги ясно сме заявявали, че мирните протести са основно право във всяка демократична страна, заяви  говорител на Европейската комисия по повод продължаващите многохилядни демонстрации в България с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов.

"Ние подкрепяме правото на мирен протест", каза Кристиан Виганд във вторник, отговаряйки на въпрос за позицията на Съединените щати, в която бе заявена ясна подкрепа за протестите у нас. 

Същевременно завеждащият пресслужбата на ЕК Ерик Мамер уточни, че Европейският съюз има собствена позиция и не е задължително да реагира на чужди позиции. 

"Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона и няма какво да добавим на този етап", допълни той, цитиран от БНР. 

Преди ден ЕК отказа да коментира протестите в България, но уточни, че прилага Механизма за сътрудничество и проверка. "Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България", каза говорителят в понеделник. "Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са "широко затворени", допълни той, цитиран от БТА.

Френската посланичка: Да бъдем бдителни за върховенството на закона

В сряда френската посланичка Флоранс Робин първа от представителите на страните в ЕС реагира официално на протестите в България. 

"Привързаността на България към Европейския съюз ни изпълва с увереност. За да продължи да гори европейският пламък, трябва да бъдем бдителни за върховенството на закона и свободата на печата - за стабилна и необратима правова държава съгласно ангажиментите, поети от нея при влизането ѝ в Европейския съюз", каза тя по повод днешния национален празник на Франция. 

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пък заяви пред журналисти, че следи отблизо ситуацията с протестите в България. Той обаче подчерта, че няма да прави пряка връзка между демонстрациите и присъединяването на страната ни към еврозоната.

"Ние от Комисията възнамеряваме да наблюдаваме изпълнението на тези препоръки чрез хоризонталния механизъм на върховенството на закона, който ще бъде въведен по-късно през тази година. Същевременно България пое специфичен ангажимент след присъединяването си към ЕС , който също ще наблюдаваме", добави той по повод препоръките за още работа по отношение върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност, цитиран от БНР. 

Домбровскис уточни, че ангажиментът е в застрахователния сектор, рамката за платежоспособността, както и допълнителното затягане на рамката за борбата с прането на пари

Споделяне

Още по темата

Още от Европа