Хибриден влак тръгва в Япония

Японска железопътна компания "Ийст Джапан рейлуей" ще пусне в движение по-късно този месец първия в света хибриден влак, който не замърсява околната среда. Целта на инициативата е да подпомогне усилията за справяне с глобалното затопляне, съобщи в четвъртък представител на компанията, цитиран от АП.

Влакът ще бъде задвижван с дизелов и електрически двигател, които се зарежда от енергията, генерирана при натискане на спирачките по време на завои и при навлизане в гари, съобщи говорителят на компанията Шиничи Харада.

За разлика от хибридните автомобили, които вече се налагат като начин за борба с глобалното затопляне, това е първият по рода си хибриден влак, каза Харада.

Влакът, наречен Киха Е200 и разработен от "Ийст Джапан рейлуей", ще дебютира по линията Коуми в Централна Япония на 31 юли.

С помощта на новата технология вредните емисии ще се ограничат с до 60 процента в сравнение със стандартните влакове, уточни Харада.

Разходът на гориво ще намалее с до 20 процента, а влакът ще се движи по-безшумно.

Преди да реши дали да пусне в масово производство хибридните вагони, компанията ще изпробва влака по железопътната линия Коуми, която е дълга 78,9 км (48,9 мили) и пресича планински курорти, посочва АП.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?